Tudd meg, szabad csak az, kinek
Ajkát hazugság nem fertőzi meg,
Aki üres jelszókat nem visít,
Nem áltat, nem ígér, nem hamisít...

(Heltai Jenő: Szabadság)

Az Orbán beszéd kicsavarásának kísérlete

 

Az első jó hír Orbán Viktor országértékelése kapcsán, hogy nem hallgatták el.  Nem hiszem, hogy a a demokrácia tört volna ki hírtelen a másik oldalon. Nem tudták elhallgatni. Az ATV, amely ugyan az ő oldalukon van, időnként bizonygatja függetlenségét, ezért vállalkozott az élő közvetítésre. A nyolc előtt rá nem érők számára ott volt a Hír Tv vágatlan anyaga, vagy a Duna TV-n a vágott. Továbbá közvetített az INFO Rádió is. A beszéd megjelent az Interneten. Nem tudták volna elnémítani. Így hát elkezdtek róla beszélni, pontosabban szólva a válasz ürügyén kampányolni. Nem tudom észrevetted-e, de az elmúlt hónapokban a kormány oldal mintha nem találná magát. Többnyire akkor halljuk őket, amikor a Fidesz valamely akcióját kell támadni. Úgy viselkednek, mint ellenzékben. Ebben az összeállításban most azokkal az idézetekkel foglalkozunk, amelyeket a kormánypárt vezetői adtak az Orbán beszéd kapcsán.

 

Tv2 6-án este Horn Gyula:

 

"Orbán Viktor, mintha saját rossz közérzetét keverné össze a lakosság hangulatával.

És sokszor jut az is eszemben, (sic) hogy jogos az a kérdés, hogyha nem tud a volt miniszterelnök úr mit kezdeni a tegnappal, vajon mire megy a jövővel.

Az, ami ott elhangzott, végül is érzelemben, a gondolat vagy a kifejtés lényegét tekintve, én nyugodtan nevezhetem Európai Unió ellenesnek. Ő kifigurázta azt, hogy a kormány milyen jelszavakkal győzködi az embereket a népszavazás igenlő válaszára. Valóban igaz, mi azt valljuk, hogy aki ma támogatja az Európai Uniós csatlakozást, az a gyermekei, unokái jövőjét akarja szolgálni."

Aki nézte a közvetítést: Nyugodt, megfontolt, kiegyensúlyozott Orbánt látott. Rossz közérzetre semmi nem utalt. A polgárok hangulatát pedig érezhetjük személyes találkozásoknál és mutatja a két párt között csökkenő eltérés. Horn állított valamit, ami nem bizonyítható. Erre rátett egy következő mondatot, amely - ha valaki nem veszi észre a kiindulás hamis voltát, - Orbán hitelét csökkenti. Nem zavartatta magát a tényektől: továbbra is EU ellenességgel vádaskodott. Kifigurázás? Orbán nem az általános igazságok ellen beszélt, csak rámutatott: ezeknél többet, konkrétabbat kellene mondani, ha meg akarunk válaszolni a felmerült kérdésekre.

 

Tv2 6-án este Kuncze Gábor:  
Szép hosszú beszéd volt, melyben viaskodott egymással a csak a szépre emlékezem, illetve a savanyú a szőlő szemlélet. Többször elmondtuk, hogy az országértékelő beszéd helyszíne, a parlament kell, hogy legyen, 11-én hangzik majd el a miniszterelnöktől az országértékelő beszéd, Orbán Viktornak, tekintve, hogy országgyűlési képviselő, ott lesz lehetősége kifejteni nézeteit. Kuncze nem ad érdemi bírálatot. Gúnyolódik: "szép hosszú beszéd volt". A csak a szépre emlékezem - nem elég válasz arra, hogy mennyi mindent valósított meg az előző kormány. A kritikai megjegyzéseket sem lehet azzal lesöpörni, hogy savanyú a szőlő. A jelen kormánnyal szemben ugyanis Orbán sok olyasmire hivatkozott, ami nem ellenzéki politikai akció, hanem egyszerűen elégedetlenség: sztrájkok, tüntetések...

 

Napkelte, 2003.02.07. Horn Gyula:  
Nem könnyű ezt a beszédet alulmúlni hiszen, nagyon sok valótlanság hangzott el benne. Én nagyon rossznak tartom ezt a hangulatkeltést, ezt a típusút, nagyon rossznak tartom, hogy úgy próbálja beállítani a dolgokat, minthogyha ez az ország a törvénytelenségektől hemzsegne, és sok minden olyat, aminek a valósághoz semmi köze, hanem valamiféle szűk pártpolitikai érdekeket szolgálnak. Horn kijelent, de nem bizonyít. Ha volt valami, aminek a valósághoz nem volt köze, meg kellett volna legalább egyet neveznie, s azon a példán bemutatnia, hogy Orbán beszéde szűk pártpolitikai érdeket szolgált. Ennek hiányában visszájára fordul a dolog: Horn kijelentését tekinthetjük ilyennek. Érdemi mondanivaló nélkül a másik lejáratására tett - kicsit visszataszító - kísérlet.

 

INFO Rádió. Kovács László  
Orbán Viktor hangzatos, de valótlan állításokkal próbálta rossz színben feltüntetni a kormányt. Azt állította például, hogy a kormány Irak ügyében a háború oldalán áll, valóságban a békés megoldást szorgalmazza. Minden lépéséből ez derült ki. Jellemző az, és egyben szomorú is, hogy Orbán Viktor beszéde is a Fidesztől már megszokott kétszínű magatartást mutatja az Európai Unióhoz történő csatlakozás ügyében. Azt mondja, a csatlakozás melletti érvek valamivel többet nyomnak a latba, mint a csatlakozás ellen szólók, de egyetlen érvet nem sorol fel mellette, annál inkább utal bizonyos, általa feltételezett negatív hatásokra. Megértem, hogy rosszkedvű a vereség miatt, és mindenben igyekszik támadni a kormányt, de az emberek másként értékelik az elmúlt hónapokat. Ezt a közvélemény-kutatások adatai bizonyítják. Az iraki magatartásról: A levél a szavak szintjén kevés kifogásolni valót tartalmaz. Mégis felháborította az Európai Unió vezetését, Párizst, Hágát, Berlint, hogy csak a nagyobbakat említsem. Ugyanis a látszat itt több, mint a tartalom. Egy nappal a 15 külügyminiszter közös nyilatkozata után a különutas levél azt jelenti: Éljen az USA!
A csatlakozás melletti érvet - érdemi érvet - Kovácsnak kellene mondania, de ő mindig, most is, csak a Fideszről beszél. Ami az emberek hangulatát illeti, erről már Horn kapcsán szóltunk, a két szocialista politikus reakciója egyeztetettnek látszik, ami természetes. A jövő alakulása szempontjából viszont fontos, hogy Kovács hiszi-e amit mond, vagy látja a viharfelhőket. Az izraeli kampányfőnök megjelenése az utóbbira utal.
 

Szelle György

vissza Vissza a kezdőlapra