Kormányhatározat a magyar szlovákiai egyetem létrehozásáról

 

A szlovák kormány szerdán elfogadta az oktatási miniszter tervezetét, amelynek alapján Selye János Egyetem néven Révkomáromban létrehozzák az önálló szlovákiai magyar egyetemet.

 

Az eredeti elképzelések szerint az egyetemnek gazdasági, teológiai és pedagógiai kara lesz. A hivatalban levő szlovák kormány a tavaly őszi választások után közzétett programnyilatkozatában kötelezte el magát az önálló magyar egyetem létrehozása mellett, amely az akkreditációs bizottság öt hónapon belül várható szentesítése nyomán a jövő évben már fogadhatná az első hallgatóit.

 

A Martin Fronc oktatási miniszter előterjesztette tervezet csupán apró részletekben különbözik Csáky Pál miniszterelnök-helyettes eredeti alaptervezetétől. A szándék és a projekt ellen a szerdai kormányülésen ugyanúgy nem merültek fel érdemi kifogások, ahogy a koalíciós pártok előző napi egyeztetésén sem voltak érdemi ellenvetések, így a kedden megszületett szándéknyilatkozatnak köszönhetően a tervezet szerdán a kormány napirendjére kerülhetett és megkaphatta a kellő támogatást.

 

Csáky Pál szóvivője, Miklósi Péter szerint a kormány szerdai döntése egyedül az egyetem költségvetésével kapcsolatos vonatkozásokat nem pontosította. Ez majd csak akkor válik esedékessé, ha az akkreditációs bizottság a szakmai szempontok elbírálása után megfelelőnek találja az egyetem létrehozásának szakmai kritériumait. Az egyetemalapítás költségei a vállalás értelmében a kormányt terhelik.

 

A szlovákiai magyarok több mint egy évtizede küzdenek a saját egyetemért. A kérdés akkor vált életbevágóan fontossá, amikor Nyitrán oly mértékben korlátozódtak a magyar pedagógusképzés keretei, hogy ennek következtében időközben haladéktalanul megoldásra szorult a szlovákiai magyar pedagógusok utánpótlásának problémája.

 

Nem hivatalos értesülések szerint: amikor a tavaly őszi választások nyomán Mikulás Dzurinda másodszor is kormányt alakíthatott, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) csak azzal a feltétellel vállalta részvételét a kormányban, ha az akkor alakuló koalíciós kormány a programnyilatkozatában egyértelműen elkötelezi magát az önálló magyar egyetem létrehozása mellett, s ezt egy éven belül meg is valósítja. Az MKP kormányzati részvétele nélkül a jelenlegi kormány megalakításának nem voltak meg a reális feltételei.

 

vissza Vissza a kezdőlapra