Levelet hozott a posta

Tisztelt Címzett!

Kérjük, hogy Seregély István érsek úr levelét elolvasás után küldd tovább barátaidnak, ismerőseidnek. Terjesszük minden lehetséges formában (például plébániai honlapokon, egyházközségi lapokban is) a levelet, hogy minél többen felajánlják adójuk 1%-át a Magyar Katolikus Egyház javára.

Rendelkező nyilatkozatok a katolikus plébániákon és intézményekben találhatók, valamint a rendelkező nyilatkozat kinyomtatható a
http://www.katolikus.hu/percent.html oldalról is.
 

Kedves Jószándékú Testvérünk!
Főtisztelendő Paptestvérünk!


A Magyar Katolikus Egyház nevében fordulok most Önhöz. A magyar törvények 1998 óta lehetővé teszik, hogy az adófizetők személyi jövedelemadójuk 1 %-át felajánlják egyházuknak vagy annak a vallási felekezetnek, amelyhez tartoznak. A személyi jövedelemadó további 1 %-ának felajánlásával pedig valamilyen alapítványt vagy egyesületet lehet támogatni.

Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy nagyon kevesen, az adófizetőknek alig több, mint 10 %-a él azzal a lehetőséggel, hogy egyházát ilyen módon is támogatja. Az alapítványok és egyesületek javára is - minden erőfeszítésük ellenére - az adózóknak csak kb. 30 %-a rendelkezik. Így van ez akkor is, ha a felajánlók számának gyarapítása érdekében mindenki igyekszik hangsúlyozni, hogy az 1+1 % felajánlása nem jelent többletkiadást.

Az adófizetők forintjaiért évről évre egyre nagyobb a verseny. Az egyházak számára nehezíti a helyzetet, hogy egy olyan kiemelt költségvetési céllal kell "versenyezniük", amelynek fontosságát maguk sem akarják vitatni.

A Magyar Katolikus Egyház elsődlegesen erkölcsi tartalma és hatása miatt kéri a hívőktől ezt a felajánlást. Mint ismeretes, több esetben előfordult már, hogy a rendelkezők alacsony számára hivatkozva egyesek azt a látszatot próbálják kelteni, mintha az egyház társadalmi súlya és támogatottsága egyre jelentéktelenebbé válna. Ugyanők gyakran hangoztatják azt is, hogy az egyházat tartsák el a hívek, bár maguk is tudják, hogy az ország és az emberek anyagi helyzete sajnos jelenleg ezt még nem teszi lehetővé.

Meggyőződésünk, hogy a felajánlók számának gyarapodása mind a Magyar Katolikus Egyház, mind a hívek számára erkölcsi többletet jelentene. Mindezen megfontolásokból most azzal a kéréssel fordulunk minden jószándékú embertársunkhoz és paptestvérünkhöz, legyenek segítségünkre abban, hogy minél többen éljenek a támogatás ezen lehetőségével! Ne csak maguk és családtagjaik támogassák egyházunkat az 1 % felajánlásával, hanem igyekezzenek másokat is megnyerni ennek a nagy jelentőségű ügynek.

Reméljük, hogy ebben segítségükre lehet az a levelünk, amelyet 2003. februárjában és március elején minden háztartásba eljuttatunk, és amelyet most e-mailben is megküldünk. Kérjük, küldje tovább jószándékú barátainak és ismerőseinek ezt az elektronikus üzenetet csatolt levelünkkel együtt! Ugyanakkor - mivel nagyon sokan nem rendelkeznek internettel - kérjük, kinyomtatva is terjessze az adófizetők és azok körében is, akik esetleg nem gyakorolják rendszeresen vallásukat! A szakértők véleménye szerint nem ajánlatos jóval előbb a bevallások határideje előtt kiküldeni a nyomtatványokat, ezért postázzuk azokat az említett időpontban. Annak érdekében, hogy az egyéni vállalkozókhoz is idejében eljusson ezen levelünk, kérjük, szíveskedjék eljuttatni azt vállalkozó ismerőseihez is!

Végül felhívjuk szíves figyelmét a felajánlás formai követelményeinek pontos megtartására, mert hiányosság esetén az adóhatóság nem irányítja át az összeget a megjelölt egyház számára.

Egyházunk javára végzett munkáját és felajánlását előre is hálásan köszönjük! Bízunk abban, hogy közös fáradozásunk meghozza gyümölcseit. Tisztelettel és szeretettel

Budapest, 2003. február 1.

Dr. Seregély István
érsek, az MKPK elnöke
 

vissza Vissza a kezdőlapra