Segélykérő levelet hozott a posta

Somoskai magyar oktatás

 

Isten áldjon!

 

Bizonyára mindenki tudja a listát olvasók közül, hogy Csángóföldön van iskolán kívüli magyaroktatás is. Így van ez a kicsi szülőfalumban Somoskán is. Minden faluba családi házaknál folyik a tanítás, így Somoskán is. Történetesen az én szülőházamban, de nem ez a lényeg. Pár héttel ezelőtt hazalátogattam és láttam a körülményeket amiben tanul az a kb. 50 gyermekeik vállalják az iskola mellett a magyarórákat is.

 

 Anyukám szívesen engedi, hogy ott tartsák az órákat de a legnagyobb fűthető szobája kb. 15 m2, ( több ideig kerestek termet a faluba de nem igen van ennél nagyobb ami külön fűthető is). Több turnusban mennek a gyerekek órákra és így se jut mindenkinek hely, ezért  a földön ülve is írnak a gyerekek. Mindegy, hogy milyenek a körülmények, ők tanulni akarják a magyarnyelvet és kész. És ezt teszik úgy, hogy még az iskolai tanáraikkal is fel kell vegyék a harcot, mert azok nemigen díjazzák ezt a cselekedetüket.

 

Ezért szeretnénk egy olyan termet csinálni, ahol rendes körülmények között tanulhatnak a somoskai magyar gyerekek. Ennek megvalósítására " csak" a pénz hiányzik. Kb. 1.000.000,-Ft-ra lenne szükségünk, hogy egy 30 m2 alapterületű, fűthető helységet létrehozzunk felszereléssel együtt. Ezt a termet nem csak tanításra lehetne igénybe venni hanem megfelelne gyűlések, táncpróbák és egyéb szűkebb körű rendezvények megtartására is.

 

Kérem Önöket, hogy aki tud ebben bárminemű segítséget nyújtani az vegye fel velem a kapcsolatot e-mail-en a fenti címen vagy telefonon: +36.20.310-2094.

 

Segítsünk rajtuk, hogy már most érezzék,  hogy jó a Magyar Nemzethez tartozni.   Jó szándékukat előre is köszönöm.

 

Mindenkinek egészséget és békességet kívánok.

 

Üdv. B. Grátzy!

 

vissza Vissza a kezdőlapra