Koalíciós vita a Fővárosi Közgyűlésben

Az SZDSZ és az MSZP eltérő véleménye

 

Nem vette napirendjére a Fővárosi Közgyűlés csütörtökön a szocialistáknak azt
a javaslatát, hogy előzetesen, a költségvetés márciusi elfogadása előtt vállaljanak kötelezettséget 3,7 milliárd forint értékű beruházásra, hogy azok megkezdődhessenek.

 

Az MSZP kezdeményezését az SZDSZ a Fidesz-MKDSZ, az MDF és a MIÉP-frakció egyetértésével szavazta le.

Demszky Gábor ezt követően gratulált a közgyűlésnek, amiért az szerinte képes volt racionális, jó döntést hozni.

Gy. Németh Erzsébet, az MSZP frakcióvezetője erre reagálva megjegyezte, hogy Demszky Gábornak nem tiszte a közgyűlés döntéseinek minősítése. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a költségvetési koncepcióból kiemelt javaslatok elutasítása miatt két hónapot csúsznak a beruházások.

A kérdések, interpellációk között Deák András (MKDSZ) elmarasztalta a városvezetést amiatt, hogy nem vizsgálja: indokolt volt-e az elmúlt években annak a több százmillió forintnak a kifizetése, amelyet sok ezer roncsautó utcai begyűjtésére fizettek ki, miközben ténylegesen alig volt autóelszállítás.

Demszky Gábor úgy vélte, hogy az ügyben zajló rendőrségi vizsgálat tisztázza majd ezt a kérdést, egyelőre nincs szükség hivatali eljárásra.

Tirts Tamás (Fidesz) szerint vizsgálnia kellene a fővárosnak a 13 milliárd forintos Bartók Béla úti felújítással összefüggő kérdéseket. Utalt a versenyhivatal elnökének a főpolgármesterhez írt levelére, amely rögzíti, hogy vizsgálatot folytatnak nyolc cég ellen.

Felmerült ugyanis a gyanú, hogy a cégek összehangolták magatartásukat, előzetesen egyeztették áraikat és előre megállapodtak az egyes pályázatok várható nyerteséről.

Demszky Gábor nem kívánta kommentálni a versenyhivatal véleményét.

Endrédy István (MKDSZ) kérdésére válaszolva a főpolgármester közölte: ha konkrét javaslat érkezik, akkor támogatja, hogy Antall József egykori miniszterelnök halálának 10. évfordulója alkalmából emléktáblát helyezzenek el egy közterületen.


KOALÍCIOS VITA - SZDSZ-VÉLEMÉNY


A fővárosi SZDSZ frakciójának vezetője a koalíciós szerződés megsértésének és rövidlátó, öncélú politikai lépésnek tartja, hogy a szocialisták a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén puccsszerűen szerettek volna 3,7 milliárd forintnyi beruházási összegről előzetes döntést hozni.

Bőhm András a közgyűlésben kirobbant újabb koalíciós vita kapcsán az MTI-nek azt is elmondta: szerinte a szocialista pártban most zajló belső választásokkal magyarázható az egyébként kudarcba fulladt akció.

Leszögezte: az MSZP-re hárul annak eldöntése, hogy fővárosi frakciójuk alkalmas-e feladatára és helyesen járt-e el, amikor a jelenlegi politikai helyzetben feszültséget keltett.

Bőhm András elismerte, hogy a tavaly benyújtott, de még nem tárgyalt költségvetési koncepcióban valóban szerepelnek azok a beruházások, amelyekről előzetes döntést kezdeményeztek a szocialisták.

Hozzátette: közösen döntöttek az MSZP-vel arról, hogy a bizonytalan adatok miatt csak a költségvetéssel együtt tárgyalnak majd a koncepcióról.

Elmondta azt is, hogy az MSZP-vel az elmúlt hetekben a költségvetésről tárgyaló SZDSZ-delegáció arra kapott felhatalmazást, hogy minden ügyben Atkári János főpolgármester-helyettessel is egyezzen meg.

Abban az esetben, ha a tárgyalódelegáció és Atkári János véleménye eltér valamiben, arról a frakciónak kell határoznia.

Bőhm András szerint az SZDSZ szerdán kapta meg az MSZP által javasolt módosító csomagot, Atkári János pedig csütörtökön.

A frakcióvezető tudatta, hogy az MSZP-nek kell választ adnia arra, hogy van-e még koalíció a fővárosban.

A koalíciós vitát kirobbantó javaslatban azt kezdeményezte az MSZP, hogy a közgyűlés 3,7 milliárd forint értékű, döntően egészségügyi, szociális és közlekedési beruházásra vállaljon előzetesen kötelezettséget, még a költségvetés márciusi elfogadása előtt.
 

MTI

vissza Vissza a kezdőlapra