2003. március 29. szombat 21:35

XXII. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár

 

Hagyományőrzés, etnomozi és vásári kavalkád

2003. március 29-30-án, Budapesten
a SAP Rendezvénycsarnokban és a Körcsarnokban
 

Huszonkettedik alkalommal rendezik meg a hét végén, március 29-30-án az Országos Táncháztalálkozót és Kirakodóvásárt a budapesti SAP Rendezvénycsarnokban és a Körcsarnokban. A népzene, a néptánc és a tárgyalkotó népművészet seregszemléjén a Kárpát-medencei magyarság és a hazai nemzetiségek is képviseltetik magukat.

 

Minden népi hagyományban kulcsfontosságú a tánc. Nem csupán művészet, hanem a mindennapok része, mely jeles napokhoz és ünnepekhez kapcsolódik. A tánclépések visszavezetnek bennünket a múlthoz, a gyökerekhez; lerántanak és egyben felemelnek a lét egy másik dimenziójába. Táncolni annyit jelent, hogy magunkba szívunk valamit a nagy végtelenből, a halhatatlanságból és a közös tudattalan eksztázisból. Minden egyes tánclépéssel tovább élünk, s általunk tovább él a múlt is. A táncban erő van, mely őrzi a jövőnket is.

 

Csak üdvözölni lehet, hogy Magyarországon városi nemzedékek sora nőtt fel a Kárpát-medence népi kultúráján, melyet a táncházakban sajátított el és tett magáévá. Ezek a nemzedékek nem úgy tekintenek a néptáncra vagy a népművészetre, mint valami kuriózumra; távoli, vitrinbe való emlékképre. Ők életük részévé tették a néptáncot, közösségi és egyben a legbensőségesebb személyes élménnyé alakították - olyanná, amilyen mindig is volt az évszázadok során, önkifejezés, művészet és egyben a mindennapok része.

 

Az immár huszonkettedik alkalommal megrendezésre kerülő táncháztalálkozó ebben a szellemiségben a valóban élő hagyományt próbálja a maga teljességében bemutatni. Nagy utazásra csábít: az SAP és a Körcsarnok egyszerre ad majd teret a gyermek- és felnőtt néptáncegyüttesek bemutatkozásának, hagyományőrző népzenészek koncertjeinek, játszóháznak, kirakodóvásárnak, mesterségbemutatóknak, hangszerkiállításnak, vitaestnek és etnomozinak. A Kalamajka huszonötödik, a Méta, a Hegedős és a Kalyi Jag pedig huszadik évfordulóját ünnepli a találkozó alkalmából. Nem mellékes megemlíteni, hogy mindenkit, a hagyományos tánclépések tudóit s a még botladozókat is egyaránt, táncba hívnak a szervezők.

 

A hivatalos program reggel 10 órától este 23 óráig tart, azonban a talpalávaló nem csitul el éjszakára sem: táncházak és folk kocsma, hajnalba hajló mulatság marasztal majd mindenkit.

A vasárnapi programok:

SAP Rendezvénycsarnok 

Kamaraterem
(SAP I. em.)

Kiállítás
(SAP I. em.)

Körcsarnok  

10.00-
17.00

Tánchagyományaink II.

tájegységi táncok tanítása, bemutatókkal egybekötve, táncegyüttesek közreműködésével

11.15-
17.45

 

Népzenei koncertek
"Új élő népzene 9." CD
"Utolsó óra" beszélgetések

10.00-
18.00

Hangszerkészítők kiállítása koncertekkel egybekötve
 

10.00-
13.20

 

 

 

 

Aprók tánca

Kézművesség Székely Éva vezetésével

Tücsökringató népi játékok ölbeli gyerekeknek, Sándor Ildikóval

 

 

 

 

14.00-
 

Folkrádió sajtótájékoztató
és beszélgetés

13.30-17.45

Jubiláló zenekarok   "Örökös" táncosok

18.00-20.30

Hagyományőrző gálaműsor

magyarországi és határontúli idős és fiatal táncos és zenész népművészek közreműködésével

 

 

 

 

11.00-
17.30

ETNO-MOZI
filmvetítés
(I. em.)

20.30-23.30

Össznépi mulatság

 

 

 

 

 

 

Az SAP Rendezvénycsarnok és a Körcsarnok területén mindkét nap mesterségbemutatókkal egybekötött népművészeti kirakodóvásár működik, a NESZ rendezésében.

 

vissza Vissza a kezdőlapra