Megérkezett a logisztikai előkészítő csapat Taszárra
Információs központ nyílik a kaposvári megyeházán
 
Megérkezett a taszári bázisra az amerikai hadsereg kötelékébe tartozó irakiak kiképzését irányító katonák logisztikai előkészítő csapata vasárnap - mondta a Honvédelmi Minisztérium (HM) kommunikációs igazgatóhelyettese

    Bocskai István hozzátette, hogy logisztikai csoport feladata lesz egyebek között az infrastruktúra felmérése.

    A kommunikációs igazgatóhelyettes tájékoztatása szerint a kiképzőtisztek a jövő hét elejétől folyamatosan érkeznek a bázisra.

    Az amerikai katonatisztek egy kiképző program keretében érkeznek Taszárra. Az amerikai kormány kérésének eleget téve a magyar kabinet hozzájárult ahhoz, hogy a taszári amerikai bázison két turnusban, egyenként legfeljebb három hónap időtartamra az amerikai hadsereg állományába tartozó irakiakat képezzenek ki tolmácsolásra és egyéb, a civil kapcsolatokat erősítő feladatokra egy esetleges Irak elleni fellépés esetén.

    A közeljövőben kezdődő taszári kiképzésen mintegy háromezren vesznek majd részt.

    A kiképzés ideje alatt szigorú biztonsági előírások vonatkoznak a taszári bázisra, ami azt jelenti, hogy kettős katonai ellenőrzés lép életbe, s a központot nem hagyhatják el a programban résztvevők.

    Bocskai István közölte: a logisztikai csapat feladata lesz az infrastruktúra felmérése, a teljes logisztika kiépítésének az előkészítése.

    Szólt arról is, hogy már folyamatban van az elhelyezési körletek, illetve magának a logisztikai háttérnek a megteremtése Taszáron annak érdekében, hogy zavartalanul elkezdődhessen január végén, vagy február elején a kiképzés. INFORMÁCIÓS KÖZPONT A KAPOSVÁRI MEGYEHÁZÁN

    Információs központot állítanak fel a közvélemény tájékoztatására Kaposváron a megyeházán a Taszáron hamarosan megkezdődő, az esetleges iraki akcióval összefüggő kiképzéssel kapcsolatosan - tájékoztatta Gyenesei István, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke vasárnap az MTI-t.

    Elmondta: mivel Taszár ismét a figyelem középpontjába került, szükségesnek tartja és ezért a múlt héten kezdeményezte a Honvédelmi Minisztériumnál a tájékoztatási központ létrehozását.

    Hozzátette: ehhez a közgyűlés elnökeként felajánlott a megyeházán egy irodát, ahol ingyenesen használhatják az infrastruktúrát az erre kijelölt kapcsolattartók.

    Gyenesei István beszámolója szerint a Honvédelmi Minisztérium elfogadta az ajánlatát, erről vasárnap Matyuc Péter, a HM kommunikációs főigazgatója értesítette. A részletekről kedden a minisztériumban egyeztetnek.

    A tervek szerint az információs központban egy amerikai és egy magyar tájékoztatási tiszt dolgozik majd.

    Az MTI értesülései szerint gyors ütemben épül a felkészítésre érkező amerikai kiképzők - várhatóan 1000-1200 szakember - és az amerikai hadsereg állományába tartozó arab származású, az Egyesült Államokban vagy Európában élő személyek elhelyezésére alkalmas fogadóhely a taszári bázison. Folyamatosan veszik fel a kiszolgáló magyar személyzetet is.

    A kormány december 18-ai ülésén járult hozzá ahhoz, hogy Taszáron egy esetleges iraki akció támogatására tolmácsolásra és más kiegészítő feladatokra alkalmas személyeket készítsenek fel a taszári amerikai bázison.

 
MTI
vissza Vissza a kezdőlapra