NEMCSAK II. JÁNOS PÁL MONDJA...

Újra gondolni mindent
A terrorizmus sikeres, az ellene való fellépés nem


Ideje megállni és újragondolni mindent, kezdődik az International Herald Tribune egyik cikke.  Egy nemrég Kuala Lumpurban tartott beszédből készült kivonatról van szó. A szerző, Mahathir bin Mohamad  Malajzia miniszterelnöke. A terrorizmus-ellenes harc jelenlegi helyzetét vizsgálva kijelenti, hogy a kudarcokból okulván itt lenne az ideje megállnunk és újragondolnunk az egészet. A világ szerinte egyre inkább fél a terrorizmustól, rengeteget költ a védelmi képességek fokozására, viszont más területeken a bizonytalanság következtében visszaestek a befektetések. Mindez együttesen immár globális gazdasági visszaesést eredményezett. A szerző szerint ez olyan sikere a terroristáknak, amely nem támadásaik erejének, hanem a nyugati világ nem megfelelő hozzáállásának köszönhetően valósult meg. A puszta erőszak ugyanis nem szüntetheti meg a terrorizmust - amint azt számtalan példa is bizonyítja. A szerző szerint a terrorizmus ellen csak úgy lehetséges hatékony fellépés, ha először is felismerjük a terroristák valódi motivációit, vélt - vagy valós - igazságát, amiért készek életüket áldozni.

A terrorizmus alapja pedig láthatólag nem vallási, hanem területi konfliktus. A palesztinoktól például elvették szülőföldjüket és száműzetésbe kergették őket. Ezt követően minden alkalommal, amikor vissza akarták foglalni területeiket, még többet vettek el tőlük és a világ közönyösen figyelte sorsuk alakulását. Ebben a helyzetben - mivel hagyományos hadviselésre már nem képesek - egyes palesztin csoportok terrorakciókhoz folyamodtak. Mindez más arab országok polgárait is a harchoz való csatlakozásra késztette és készteti. A jelenlegi amerikai politika az iraki háborús készülődéssel és a hasonló súlyú, mégis elnézően kezelt észak-koreai válsággal nyilvánvalóan csak tovább bőszíti a világ muszlimjait és a terrorizmus fokozódásához vezet.

A szerző végül szomorúan jegyzi meg: ahogy elnézi a világ erőszakban bízó vezetőit, nem látja, hogy sokat fejlődtünk volna kőkorszaki elődeinkhez képest, legfeljebb annyit, hogy ők bunkókat használtak, a ma emberének pedig már nukleáris fegyverei vannak.
 

A Nemzetközi Hírfigyelő nyomán

vissza Vissza a kezdőlapra