Új miniszterek

 

Kiss Péter az új kancelláriaminiszter, Burány Sándor a foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter, Juhász Endre tárcanélküli miniszter

   

Kiss Péter foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter lesz Kiss Elemér utódja a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) élén - jelentette be Medgyessy Péter miniszterelnök.

Medgyessy Péter a délelőtt folyamán az MSZP elnökségével és frakciójával egyeztetett az új miniszter személyéről; elmondása szerint az elnökségi ülésen nem volt vita erről.

Arra a kérdésre, hogy mi döntött Kiss Péter személye mellett a korábban a kancelláriaminiszteri posztra esélyesként emlegetett Draskovics Tibor miniszterelnöki kabinetfőnökkel szemben, a kormányfő úgy válaszolt, mindkét személy neve felmerült Kiss Elemér lehetséges utódjaként.
Hozzátette: "Kiss Péter alkalmas miniszternek, de nem alkalmas kabinetfőnöknek, viszont Draskovics Tibor alkalmas miniszternek is meg kabinetfőnöknek is, de ő marad a helyén, hogy a kabinet jól működjön."

A MeH közigazgatási államtitkári tisztségét Pulay Gyula tölti be majd, a szintén a múlt héten távozott Zsuffa István helyett.

Medgyessy Péter javaslatot tett egy tárca nélküli miniszteri poszt létrehozására, akinek feladata az európai uniós kérdések koordinációja lesz; e tisztség várományosa Juhász Endre brüsszeli EU-nagykövet.
A kormányfő szavai szerint az új miniszter a csatlakozással kapcsolatosan felvetődő vitás kérdések egyeztetésén túl segítene a felkészülésben, előkészítené az ehhez szükséges kormánydöntéseket.
Kitért arra, hogy az új miniszter látná el a jövőben a területfejlesztési és a nemzeti fejlesztési tervvel foglalkozó államtitkárság felügyeletét, de tevékenysége nem érinti az integrációs államtitkárság feladatkörét.
A kormányfő jelezte: a tárca nélküli miniszter május 15-ével kezdené meg működését.

Burány Sándort, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkárát kérte fel Medgyessy Péter miniszterelnök a foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi tárca vezetésére. Burány Sándor a miniszterelnök felkérését elfogadta.

 

vissza Vissza a kezdőlapra