Adevarul: Wass Albert erdélyi mellszobrainak eltávolítását követelik
 
Wass Albert erdélyi mellszobrainak eltávolítását követeli a román hősök és mártírok emlékét ápoló országos szövetség - adta hírül szerdai számának első oldalán az Adevarul című román lap.

    A román lap beszámolt arról, hogy jelenleg a romániai Maros megye két településén, a szászrégeni katolikus, illetve a magyarói református templom udvarán állítottak szobrot Wass Albertnek.

    Az erdélyi származású írót 1946 márciusában a kolozsvári népbíróság háborús bűnök miatt halálra ítélte. A román kormány tavaly sürgősségi kormányrendeletet adott ki a háborús bűnök miatt jogerősen elítélt személyek kultuszának tilalmáról.

    A rendelet megjelenése után eltávolították több román városban az egykori román diktátor, Ion Antonescu marsall köztéri szobrát, illetve átkereszteltek több, a háborús bűnök miatt elítélt marsall nevét viselő utcát.

    A Wass Albertet háborús bűnösnek kimondó kolozsvári népbíróság ítélet megalapozatlan bizonyítékok alapján született. Ezt mutatja egyebek között az, hogy amikor a hetvenes évek végén Románia a bírósági ítéletre hivatkozva az Egyesült Államokban emigrációban élő író kiadatását kérte, az amerikai hatóságok bizonyítékok hiányában elutasították a kérést.

    Wass Albert 1908-ban született az akkori Kolozs vármegyei Válaszúton. 1944-ben Magyarországra menekült, majd kivándorolt az Egyesült Államokba. 1998-ban floridai lakásában öngyilkos lett.

    Miután a román hatóságok nem helyezték hatályon kívül a kolozsvári népbíróság ítéletét, Romániában Wass Albert formailag ma is háborús bűnösnek számít. Magyar nyelvű regényei ugyanakkor szabadon vásárolhatók, sőt az eladási statisztikák alapján ő tekinthető az egyik legnépszerűbb írónak az erdélyi magyarság körében.

 
MTI
vissza Vissza a kezdőlapra