A VMSZ sürgeti a Máért összehívását és tárgyalásokat a vízumkényszerről

 

A kedvezménytörvény körül kialakult helyzet miatt szerdán a legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetségi (VMSZ) is kezdeményezte a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) haladéktalan összehívását, szorgalmazva azt is, hogy a Jugoszláviával szemben bevezetendő vízumkényszer miatt mihamarabb megbeszélések kezdődjenek a magyarországi illetékesekkel.

 

A VMSZ elnökségi ülése kapcsán kiadott közlemény emlékeztet arra, hogy az Országgyűlés majdnem egyhangúlag fogadta el a kedvezménytörvényt, amely rendkívüli (elsősorban erkölcsi) jelentőségű az anyaország határain kívül élő nemzetrészek számára, mérföldkő a határmódosítás nélküli nemzetegyesítés útján. Nem véletlen, hogy a Délvidéken eddig több mint százezren igényelték a magyarigazolványt.

A VMSZ szerint a törvény módosítása során kizárólag a velencei bizottság ajánlásai és a legutóbbi Máért-en közösen kialakított álláspontok jöhetnek szóba. A párt elfogadhatatlannak tartja a törvény további bárminemű megnyirbálását, mert ez a jogszabály teljes kiüresedését jelentené, ami beláthatatlan következményekkel járna a fogyatkozásban levő vajdasági magyarság számára. A párt ezért szorgalmazza a Máért haladéktalan összehívását.

A VMSZ szerint a délvidéki magyarság felelős képviselői tudomásul veszik, de "szükséges rosszként" élik meg, hogy az európai integráció keretében Magyarország vízumkényszert vezet be Jugoszláviával szemben. A párt sérelmezi, hogy a bevezetést megelőző intézkedések kapcsán a magyar kormány nem tanúsít megkülönböztetett figyelmet a délvidéki magyarság sajátságos helyzete és elvárásai iránt.

A VMSZ számára létfontosságú, hogy olyan vízumok kiváltására nyíljék lehetőség, amelyek 12 hónapot többszörösen meghaladó időtartamra, akár 3-5 évre érvényesek, és korlátlan számú ki- és beutazást tesznek lehetővé. Máskülönben a vajdasági magyarok számára a jövőben lehetetlenné válik a jelenlegihez hasonló szintű kapcsolattartás az anyaországgal, illetve az ott élő hozzátartozóikkal, ami a délvidéki magyar közösség számára beláthatatlan következményekkel járna. A VMSZ ezért haladéktalanul egyeztető megbeszélést sürget az anyaországi illetékesekkel a kérdéskör mielőbbi megvitatása érdekében.
 

MTI

vissza Vissza a kezdőlapra