2003. április 04. péntek 06:51

Az Európa Tanács parlamenti közgyűlése elítélte az iraki inváziót

 

Az Európa Tanács parlamenti közgyűlése csütörtökön határozottan elítélte az Irak ellen indított katonai inváziót, és annak befejezésére szólította fel az akcióban részt vevő kormányokat. A közgyűlés vitája során a magyar országgyűlési delegáció több tagja is kifejtette az iraki háborút elítélő véleményét.

 

A magyar delegáció tagjainak hozzászólásai (Eörsi Mátyás, Surján László, Ékes József)

 

Az ET parlamenti közgyűlése  több órás vita után elfogadott határozati javaslata szerint az iraki beavatkozás törvénytelen és ellentétes a nemzetközi jog alapelveivel. Annak a meggyőződésének adott kifejezést, hogy a jelenlegi helyzetben nem igazolható az erőszak alkalmazása Irak lefegyverzése céljából.

 

A plenáris ülés résztvevői megállapították: továbbra sincs bizonyíték arra, hogy Irak fenyegetést jelentene az Egyesült Államokra, amely támadást intézett ellene. Az iraki válság feltárta az Európát és az Egyesült Államokat megosztó nézetkülönbségeket, rávilágított arra, hogy nincs összhang az európai államok, valamint egyes kormányok és a népeik többsége által képviselt nézetek között - fogalmazódott meg a plenáris ülésen.

 

A közgyűlés által megszavazott határozati javaslati emlékeztet: a nemzetközi közösség túlnyomó többsége ellenezte, hogy a jelen szakaszban katonai intervencióra kerüljön sor, amit az ENSZ Biztonsági Tanácsában mindössze négy tagállam támogatott.

 

Az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének képviselői ismét megerősítették, hogy támogatják az Európai Unió és az Egyesült Államok közötti stratégiai szövetséget, de egyúttal figyelmeztettek arra, hogy ezzel a kapcsolattal nem szabad visszaélni, nem lehet az európai országokat "sem elfogadhatatlan választások elé állítani, sem pedig megosztottságot előidézni közöttük".

 

A vita során a magyar országgyűlési delegáció több tagja is kifejtette álláspontját.

Eörsi Mátyás a liberális frakció nevében fenntartásainak adott hangot a benyújtott határozati javaslattal szemben. Kijelentette: miközben a világ és minden politikai csoport megosztott az iraki háború megítélésében, az ET olyan alkalmatlan  jelentést terjesztett elő, amely ellen a liberálisok egységesen szavaznak. Lehet vitát folytatni arról, milyen jogon indították meg a háborút, mi az oka annak, hogy az ENSZ BT nem tudott döntést hozni, de lehetetlen arra felhívni a szövetségeseket, hogy azonnali hatállyal fejezzék be a háborút. Ezt a követelést nem is teljesítenék, de a legrosszabb az lenne, ha az amerikai és angol csapatok kivonulnának Irakból, mert ez Szaddám Huszein teljes politikai és katonai győzelmét jelentené.

 

Surján László, a közgyűlés néppárti csoportjának frakcióvezető-helyettese elmondta, a csoporthoz tartozó képviselők elítélik a háborút, amelyet a jelenlegi helyzetben nem tartanak megoldásnak. Szerintük az további gondokat idéz elő. Az iraki válság megosztja a véleményeket, ellentéteket kelt egyrészt az egyes kormányok, másrészt a kormányok és a lakosság között.

- A néppárti frakció is elítéli az iraki diktatórikus rendszert és természetesen a terrorizmus minden formáját. Az a tény, hogy az Egyesült Államok megkerülte az ENSZ Biztonsági Tanácsát, s egyoldalúan a háború megindítása mellett döntött, új helyzetet teremtett - ez a tárgyalóasztal helyett az erő alkalmazására helyezi a hangsúlyt - jelentette ki Surján. Hozzáfűzte, hogy hosszú távon viszont a döntés következményeként számítani lehet az Európai Unió közös kül- és védelmi politikájának megerősödésére.

 

Ékes József felszólalásában az Európa Tanács felelősségét emelte ki. Hangsúlyozta, hogy senki nem kívánja a háborút, a cél az iraki rendszer megdöntése, a háború befejezése, a felszabadítás és nem a megszállás. Kijelentette: nem az a célunk, hogy destabilizáljunk, hanem az, hogy egységes véleményt alakítsunk ki. Ez azért is fontos, hogy később senki ne vegye a bátorságot, hogy megsértse az alapvető emberi jogokat.

 

A vita az esti órákban határozati javaslat elfogadásával fejeződött be. A dokumentum a felhatalmazás nélküli katonai akció, illetve az iraki diktatórikus rendszer elítélése, a harci cselekmények befejezésére szóló felhívás mellett a továbblépés lehetőségeinek kidolgozását szorgalmazza.

MTI nyomán

vissza Vissza a kezdőlapra