2003. május 13. kedd 23:14

Ülésezett az adatmentési ügyet vizsgáló bizottság

 

Kiss Elemér volt kancelláriaminiszternek és Szász Károlynak, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete elnökének meghallgatását kezdeményezi a kormányzati szerveknél elrendelt adatmásolás körülményeit vizsgáló parlamenti bizottság.

 

A testület keddi ülésén arról nem döntöttek a képviselők, hogy mi legyen a meghallgatások sorrendje. Egyelőre abban alakult ki konszenzus, hogy Kiss Elemér volt kancelláriaminiszteren kívül a többi miniszter meghallgatására csak akkor kerüljön sor, amikor a bizottság tagjai már több információval rendelkeznek az érintett ügyekről.
Szijjártó Péter és Hargitai János a Fidesz részéről azt javasolták, hogy időrendi sorrendben haladjanak a meghallgatásokkal.

 

Mivel az adatmásolásról kormányülésen döntöttek, be kellene kérni annak írásos és hanganyagát - hangsúlyozta Hargitai János. Az ülésen vita alakult ki arról, hogy az adatmásolásról döntő tavalyi kormányülés hanganyagát kikérheti-e a bizottság elnöke.
Szijjártó Péter ennek kapcsán felvetette Medgyessy Péter miniszterelnök meghallgatását is, de erről később nem szavaztak a képviselők.
A kormánypárti képviselők úgy látták, hogy a kabinetülésről készült hanganyag államtitoknak minősül, így csak az arról készült összefoglalót kérjék ki. A szavazásnál a négy kormánypárti képviselő nemmel, míg a négy ellenzéki igennel voksolt.
Font Sándor, a bizottság elnökeként úgy döntött, mégis kikéri a hanganyagot, mivel feladatköréhez tartozik a bizottsági ülések előkészítése. Hozzátette: az érintett minisztert tájékoztatni fogja a bizottság döntéséről is.
Font Sándor felvetette Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter meghallgatását is, mivel úgy látja, hogy a miniszter bizottsághoz megküldött levelében nem egyértelmű, a tárcánál történt-e különleges adatmentés vagy adatmásolás. A miniszter azt írta levelében, hogy a tárcánál a szabályzatok figyelembevételével rendelt el adatmentést a sérülés, az elvesztés, illetve az illetéktelen módosítások elkerülése céljából.
A bizottság tagjai végül úgy döntöttek, hogy a miniszter meghallgatása előtt bekérik az írásos tájékoztatót arról, hogy a miniszter rendelete pontosan mit tartalmazott az ügyben.
Demeter Ervin (Fidesz) elmondta, tudomása van arról, hogy adatmentés történhetett a környezetvédelmi tárcánál is. A környezetvédelmi miniszter levele még nem érkezett meg a bizottsághoz, amelyben állást foglal arról, hogy elrendelt-e adatmásolást a tárcánál vagy a hozzá tartozó intézményeknél.
Mindezek után a bizottság tagjai arról is döntöttek, hogy bekérik az adatvédelmi biztosnak az üggyel kapcsolatos jelentését és annak háttéranyagait. Emellett az adatmásolással érintett szervezetektől írásos anyagokat kérnek arról, hogy az adatmentés elrendelésétől a megsemmisítésig milyen folyamatok zajlottak.
Szintén bekérik az üggyel kapcsolatosan az emberi jogi és pénzügyi bizottsági jegyzőkönyveket.
 

MTI - fidesz.hu

 

vissza Vissza a kezdőlapra