2003. április 18. péntek 00:04

Athénról vajdasági szemmel

 

Áder János a rendelkezésére álló athéni meghívót egy határon túli magyarnak ajánlotta fel. Miként is éreznek, a most kimaradók?

Magyarok esélye

        Mindenképpen Géza fejedelem volt az első, aki tudatos elszántsággal vélte úgy, a magyarság helye az európai térségben van, mert ott maradhat fönn. Ezen elképzelés első megvalósítója István király volt. Történelmünk lapjai aztán igencsak forgandóak. Gyarapodás, "három tenger mosta" ország, majd érzékeny vérveszteségek, behódoltság, elbukó szabadságharcok. A XIX. század második fele meghozza a valódi gazdasági fellendülést, a polgárosodást, s a sorvasztó világháborúk sem olthatták ki a nyugati eszményt. A rendszerváltás révén már kéznyújtásnyira az áhított integráció, de erre is több mint tíz évet kellett várni. Az egyeztetések és határidő-módosítások nyomán a mai athéni csatlakozási szerződés aláírásával Magyarország egyik legfontosabb történelmi dátumát jegyezheti -- a közakarat kiteljesülését. Az ország olyan esélyt kapott, amely eleve meghatározza XXI. századi létét, életminőségének javulását, kultúrájának és nyelvének elismertségét.
             Az ország esélyt kapott tehát, a nemzet egésze azonban még nem. A szlovéniai és szlovákiai magyar honfitársak 2004. május elsejével szintén uniós állampolgárokká válnak, a romániai (s talán a horvátországi) magyarok 2007-ben reménykedhetnek. A vajdasági magyarságot egy ennél későbbi időpont sarkallhat, míg a Kárpátalján élő százötvenezres nemzetrész sorsa teljességgel bizonytalan. Mindez újabb kihívást, feladatok sorát jelenti, hogy a közös öröm teljes legyen. Az "előőrsök" azonban elindultak, s bizonyára "helyet csinálnak" az ezúttal kimaradottak számára is. Történelmi léptékekben mérve ez talán percnyi idő. Annak súlyát azonban addig mindenki viseli. Tegyük meg a mai napot mindazonáltal -- minden kételytől és kérdőjeltől mentesen -- igazi ünnepnek. Mert arra a nemzet egésze rászolgált.
 

SINKOVITS Péter

 

 

vissza Vissza a kezdőlapra