2003. június 21. szombat 22:46

 

Mádl Ferenc köztársasági elnök Bakonyszűcsön

 

Bensőséges, híradásban nehezen visszaadható hangulatú ünnepség keretében a Köztársaság Elnökének Érdemérmével tüntette ki Mádl Ferenc június 18-án Bakos-Tóth Márta főorvos asszonyt, a Veszprém megyei kis faluban lévő Daganatos Betegek Rehabilitációs Lelki Otthonának vezetőjét. Laudációjában Paczolay Péter méltatta Bakos-Tóth Márta 12 éves áldozatos munkáját, heroikus küzdelmeit.

Fényes fővárosi orvosi pályát hagyott ott, hogy létrehozza ezt az otthont, ahol rosszindulatú daganatos megbetegedésben, diabéteszben, egyéb súlyos egészségkárosodásban, illetve fogyatékosságban szenvedő, testi és lelki rehabilitációra szoruló gyermekek, fiatal felnőttek utókezelését, gondozását látják el. Az otthonban fizikálisan egészséges, de mentális problémákkal küzdő, érzelmileg sodródó fiatalok is helyet kapnak. Mindez a terápia része, hiszen a testileg beteg, az egészséges, de lelkileg instabil gyermekek együtt élnek, és egymást segítik az újrakezdésben, gyógyulásban.

A pszichológus orvosnő kezdeményezését Rajczi Pál plébános atya karolta fel: a bakonyszűcsi plébániaépületet engedte át az otthon számára. Ő köszöntötte Mádl Ferencet, kiemelve, hogy látogatása lelki erősítést jelent az otthon munkatársai és lakói számára. „Áldott, aki az Úr nevében jön” – mondta.

A köztársasági elnök válaszában arról beszélt, hogy Istennek hála, sokan jöttek már Bakonyszűcsre olyanok, akik az Úr nevében érkeztek, mégpedig azért, hogy újrakezdjenek, újra építsék életüket, és ehhez egymásnak segítséget nyújtsanak. Mádl Ferenc – aki több órát töltött az intézményben, beszélgetve a munkatárssakkal, a gyermekekkel és szüleikkel – megköszönte, hogy ebben az élményben lehetett része.

Bakos-Tóth Márta meghatott szavakkal köszönte meg a kitüntetést. Mint mondta, a köszönet az otthon lakóinak – betegeknek és egészségeseknek is – szól, hiszen általuk fedezte fel, hogy ők a legjobb orvosai és pszichológusai egymásnak. Mindehhez persze egy csendes, meghitt kis falu, és sokak segítőkészsége, támogatása kellett.

Az ünnepségen jelen volt Mádl István, Bakonyszűcs polgármestere, és Márfi Gyula érsek is. A rehabilitációs otthon fenntartója a Veszprémi Főegyházmegye, a működés anyagi feltételeit különböző – állami, egyházi, pályázati, alapítványi – forrásokból biztosítják, de számítanak az önkéntes pénzadományokra és természetbeni adományokra is.

Ezek a szűkszavú tények. Ám az otthon valódi hangulatát, a realitásokon, a fájdalmakon és vereségeken túlmutató jelentőségét talán azzal a sorral lehetne érzékeltetni, amelyet a főorvos asszony idézett egy Garay Gábor versből: „Verten is csak a jövőnek élünk”.

Forrás:  MK

vissza Vissza a kezdőlapra