Megjelent: 2003.04.21. 21:16:19

 

 

Az ellenségeskedést pusztítsuk, ne az ellenséget

VATIKÁN, április 20 - A Szent Péter bazilikában nagypénteken Raniero Cantalamessa atya mondott beszédet. Az Efezusi levélre hivatkozva kitért a világban jelenleg zajló konfliktusokra. A fegyverekkel kikényszerített béke és Jézus békéje között az a nagy különbség, hogy az utóbbi a bennünk lévő ellenségeskedést pusztítja el, az előbbi magát az ellenséget.

 

Jézus békéje is győzelemnek, de az önmagunk felett való győzelemnek a gyümölcse. Jézus arra tanít, hogy nincs semmi amiért ölnünk kellene, de van, amiért meghalnunk érdemes. Az Evangéliumnak nemcsak a magánéletben, hanem a társadalmi, politikai életben is van értelme.


Lincoln Ábrahámtól megkérdezte valaki, miért volt nagylelkű ellenségeivel szemben, és miért nem pusztította el őket, hiszen mint elnöknek ez lett volna a dolga? A válasz: Hát nem elpusztultak, mint ellenségek, amikor barátaimmá váltak?

Az ellenséget fegyverrel győzhetjük le, de az ellenségeskedést csak párbeszéddel.
Az Egyház a vallások közötti párbeszédet azért is fontosnak tartja, hogy példát mutasson a politikai élet számára. A béke kis dolgokkal kezdődik, kezdetnek talán egy kézfogás is elég. De ilyen könnyen nem megy a dolog: a béke az "új szívből" származik.
 

 

A (Zenit.org).híradása nyomán

vissza Vissza a kezdőlapra