Megjelent: 2003.04.29. 23:13:49

Családpolitika

 

Támogatni kell a gyermeket vállalókat

Francia példa

Franciaországban talán a legjobb a demográfiai helyzet. Mégis családbarát, gyermektámogató rendszer kialakításán dolgozik a francia kormány. A francia nők átlagosan 1,9 gyermeket hoznak világra, a születések számát tekintve tehát Franciaország az Európai Unió egyik éllovasa, de a várható élettartam meghosszabbodása mellett (amelyben szintén a franciák állnak a lista élén) ez az örvendetes teljesítmény sem tudja biztosítani az eljövendő évtizedekben a növekvő létszámú nyugdíjas eltartását. A francia kormány a következő négy évben összesen egymilliárd euróval kívánja ösztönözni a gyermekvállalási kedvet.

Jean-Pierre Raffarin, a jobbközép francia kormány vezetője a párizsi sajtó előrejelzései szerint új családtámogatási programot terjeszt elő. A célkitűzés az, hogy a második világháború Csak nem szakács lesz???utáni baby-boom nemzedék legidősebb korosztályainak nyugdíjba vonulásával párhuzamosan elérjék az egy nőre jutó 2,1-es átlagos gyermeklétszámot. Ez a három-négygyermekes családmodell a biztosítéka a jelenleg 60 milliót közelítő francia népesség újratermelésének és a kieső munkaerő arányos pótlásának. A francia statisztikai hivatal adatai szerint 2002-ben 2,2 millió három éven aluli gyermeket neveltek Franciaországban. A születések száma az utóbbi három évben jelentősen nőtt, minden évben meghaladta az 1999-es szintet, amikor 776 500 újszülött jött a világra. 2000-ben 808 200 kis franciával szaporodott a lakosság, 2001-ben 804 100 bébi jött a világra, tavaly valamivel kevesebb - 795 ezer - gyermek született.

A France-Soir és a Le Parisien értesülései szerint a meghirdetésre készen álló program egységesen 800 euró (mintegy 200 ezer forint) egyszeri támogatás nyújt minden gyermek megszületésekor, és a család korábbi jövedelmétől függetlenül egységesen havi 340 eurós gyermekgondozási segélyt juttat a munkáját gyermeknevelés miatt időlegesen felfüggesztő anyának vagy apának. A második gyermek után havi 493 euró jár. Újdonság, hogy a támogatás minden család esetében azonos mértékű, ha az otthonmaradó szülő korábban két évig teljes vagy részmunkaidőben állást vállalt. A juttatást a korábbiakkal szemben már az első gyermek után folyósítani fogják.

A gyermeknevelés családi terheinek megkönnyítése érdekében a kormányzat a következő négy évben több mint tízezerrel kívánja bővíteni a ma rendelkezésre álló 200 ezer bölcsődei férőhelyet. A jelenlegi állapot nem túl rózsás: 100 gyermekre 6,3 hely jut. A többi bölcsődés korú kisgyermeket nevelő család esetében a kormány szorgalmazni akarja, hogy a szülők munkahelye vagy közvetlen segéllyel tegye lehetővé, hogy a szülők házi gondozó felügyeletére bízhassák gyermeküket, vagy azzal, hogy a vállalat közvetlenül hozzájárul az új bölcsődei férőhelyek költségeihez. A kormány tevei szerint a dolgozóikat visszaváró cégek a jövőben magánbölcsődék bővítésében is részt vállalhatnak.
 

vissza Vissza a kezdőlapra