2003. április 13. vasárnap 23:15

Magyar osztályokat...

 

Ősztől száz csángó gyerek tanulhat anyanyelvén

 

Oktatási, egyházi és politikai kérdésekről tárgyaltak a csángó szervezet vezetői a péntek délelőtt Markó Béla RMDSZ-elnökkel a Marosvásárhelyen. A megbeszélés résztvevői megállapodtak abban, hogy az RMDSZ vezetősége legkésőbb május végéig felkeresi a Bákó megyei csángó településeket, és tárgyal a kormánypárttal és a tanfelügyelőséggel a csángó fiatalok oktatásáról. Bartha András, a csángó szervezet elnöke elmondta: Pusztina és Klézse után az ősztől újabb öt Bákó megyei településen indítanának anyanyelvű osztályokat, ebben pedig számítanak az RMDSZ segítségére. Frumoszán, Somoskán, Külsőrekecsinyen, Lészpeden és Magyarfalun a jövő tanévben mintegy száz gyerek tanulna magyar nyelven.

 

Ezeken a településeken, ahogy Pusztinán és Klézsén is, a helybéli diákok szülei is közjegyző előtt írták meg az osztályok beindításáról szóló kérvényt magyarázta Bartha.

 

A csángó szervezet elnöke úgy véli, elképzelhető, hogy a római katolikus csángók a jövőben magyarul misézhetnek, hiszen a hívek szeretnék, ha a szertartás magyarul folyna, és a jászvásári püspökség sem zárkózik el attól, hogy megvitassa ezt a kérdést. Bartha azonban hozzátette: néhány településen a magyar nyelvet ismerő lelkészek elítélik a magyar nyelv használatát. Nemrég a külsőrekecsinyi pap "kitámadta" a magyarul beszélőket, és Júdás-pénznek nevezte a magyar állam által folyósított oktatási támogatást.

 

vissza Vissza a kezdőlapra