2003. május 11. vasárnap 20:02

A csángó gyermekek vakációjáról érdeklődik a rendőrség

 

Megfélemlítés Magyarfaluban?

 

A húsvéti vakációban tett székelyföldi kirándulásról kért nyilatkozatot pénteken a rendőrség két magyarfalui gyermekektől. Az egyenruhások 250 ezer lejes bírságot róttak ki az egyik gyermeknek, mert április 15-én a beidézés ellenére nem jelent meg szüleivel a rendőrségen.

A csángógyermekek számára szervezett székelyföldi kirándulás részleteiről faggattak pénteken két magyarfalui kislányt a rendőrök. Ladaru Gabriella és Avădani Klaudia éppen füvet szedni indultak a mezőre, amikor az utcán szembetalálkoztak egy Dacia rendőrautóval. Az autóban ülő rendőrök éppen őket keresték. "Mondjunk meg mindent, hogy mit csináltunk a kirándulás alatt - idézi fel a rendőri felszólítást Ladaru Gabriella - kérték, adjunk deklaráciát (nyilatkozatot) de nem akartunk adni." A nyolcadikos diáklány elmondta, ő azt írta a papírra, hogy nem ad nyilatkozatot. Avădani Klaudia azonban leírta, hogy merre jártak, mit csináltak. "Elmondtuk, hogy délelőttönként tanultunk, és délutánon kirándulásokra mentünk - idézi fel Klaudia. - Azt mondták, ne mind menjünk Gergelyhez, mert bajba kerülünk." A Gergely alatt a budapesti származású Csoma Gergelyt értették, aki a Romániai Magyar Pedagógusszövetség által szervezett délutáni oktatási program keretében immár nyolcadik hónapja tanítja magyarul írni és olvasni a magyarfalui csángó gyermekeket. A nyilatkozatokat az utcán, a kocsi motorházán írták meg. Klaudiának a készséges együttműködése ellenére bírságot is kellett fizetnie. Amint kérdésünkre elmondta, 250 ezer lejre büntették meg, mert egy korábbi beidézés nyomán április 15-én nem jelent meg szüleivel a községközpont rendőrségén. Ladaru Gabriella úgy emlékezett, a rendőr nem adott nyugtát a pénz átvételéről. Avădani Klaudia azonban elmondta: a nyugtát összetépte, mert félt, hogy a szülei kezébe kerül, és nem engedik már magyar órára.

"Egy ilyen szegény családnak a 250 ezer lej bizony nagy pénz, ezért én kifizettem a kislánynak a bírságot - magyarázta Csoma Gergely. - A kirándulást egyébként a vakáció idejére szerveztük, és nagyon ügyeltünk arra, hogy a hivatalos román oktatást ne zavarjuk. Így magyar nyelv és matematika tanulással telt a vakáció, de ez közben múzeumokat látogattunk, kézügyességi és művelődési vetélkedőkön is részt vettünk." A székelyföldi kirándulást elsősorban a nyolcadikos csángó gyermekek számára szervezték, akik közül többen erdélyi iskolákban szándékoznak továbbtanulni. A húsvéti vakációban szervezett egyhetes kirándulás résztvevőit a kézdivásárhelyi Apor Péter mezőgazdasági szakiskola bentlakásában szállásolták el. A csángó gyermekek közül többen a Szent György napok ünnepségsorozatában is felléptek.

Amint a Krónika április 26-i számában leírtuk, április 15-én több magyarfalui szülőnek kellett nyilatkozatot adnia a găiceanai rendőrségen arról, hogy miért járatják gyermekeiket Csoma Gergely magyaróráira és a helybéli Bogdán Klára táncóráira. A Bákó megyei rendőrség szóvivője a Krónikának elmondta, Vasile Vrabie megyei rendőrparancsnok álláspontja szerint a magyar oktatás kérdése nem rendőrségi ügy, a găiceanai rendőröket hivatali úton vonják kérdőre a nyilatkozatok kapcsán.
 

Gazda Árpád

 

vissza Vissza a kezdőlapra