2003. június 24. kedd 00:20

Csehák Judit miniszter közleménye

 

Sajnálom, hogy köztársasági elnök urat hosszú beszélgetésünk alatt sem tudtam meggyőzni az úgynevezett "kórháztörvény" elfogadásának fontosságáról.

A számára átadott szakmai, szakértői anyagok - megítélésem szerint - választ adnak azokra az aggodalmakra, melyeket levelében megfogalmazott. A törvény és a végrehajtási rendeletek pedig alapos garanciákat, biztosítékokat nyújtanak mind a betegeknek, mind pedig a szakma szereplőinek.

Örömmel tölt el, hogy a jogász professzor köztársasági elnök sem talált alkotmányossági kifogást a törvényben, és beszélgetésünkkor igényes, szép szakmai munkaként értékelte azt.

Mi magunk is arra törekedtünk, hogy olyan törvényt készítsünk elő, "mely úgy javít az egészségügy helyzetén, hogy az ellátás a társadalom minden rétege számára megfelelő színvonalra emelkedik, ezáltal is biztosítva az esélyegyenlőséget".

Sajnálattal, fegyelmezetten, meglepetés nélkül vesszük tudomásul a köztársasági elnök döntését. A parlamenti újratárgyalás során ismételten válaszolni fogunk azokra a levelében felvetett aggodalmakra, amelyeket a profitorientált vállalkozásokkal és a szakmai befektetők részvételével kapcsolatban fogalmazott meg.

Törekedni fogunk arra, hogy a rendelkezésünkre álló időt a közvélemény tájékoztatására és meggyőzésére használjuk fel, tesszük ezt abban a reményben, hogy a változatlan tartalommal megerősített törvényt a köztárasági elnök úr is jó lelkiismerettel írja majd alá.

A kormány benyújtotta az úgynevezett "Mikola-törvény" hatályon kívül helyezéséről szóló törvényjavaslatot, amelyet ma fogad el az Országgyűlés.

Azért volt erre szükség, mert ha a törvény életbe lép, jelentős zavar keletkezne a betegellátásban. Felfüggesztésre kerülnének a művese-kezelések, egyéb vállalkozók által végzett gyógyító ellátások, mert a "Mikola-törvény" szerint szerződésük felülvizsgálásáig nem lennének finanszírozhatók.

A kormány kezdeményezi, hogy az Országgyűlés még a mai napon - a házszabályi lehetőségek figyelembevételével, valamint tekintettel arra, hogy a törvény jelentős közérdeket érint - változatlan formában döntsön a köztársasági elnök úr által a parlamentnek visszaküldött jogszabály elfogadásáról.

Budapest, 2003. június 23.

Országos Sajtószolgálat

vissza Vissza a kezdőlapra