2003. június 24. kedd 00:31

Többszázezer embert várnak Csíksomlyóra

 

Az MTV2 élőben sugározza a rockopera szabadtéri előadását

Varga Miklós a főszerepben

 Alig egy hónappal a pünkösdi búcsú után újra százezreket várnak Csíksomlyóra: július ötödikén az eredetihez hasonló szereposztásban bemutatják a Bródy-Szörényi szerzőpáros István a király című rockoperáját. Húsz évvel a darab premierje után többszázezer erdélyi magyar álma válik valóra, a Mária-kegyhelyen pedig minden idők legnagyobb magyar nyelvű szabadtéri előadására kerülhet sor.

Csak akkor hiszem el, hogy kijutottunk az István, a királlyal Erdélybe, ha már hazajöttünk az előadásról - mondta az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón Szörényi Levente, jelezve a produkció létrejöttének nehézségeit. A rockopera erdélyi bemutatása csak a romániai rendszerváltás után kerülhetett szóba, hiszen azt megelőzően a román határőrök a Bibliával és az Erdély történelme című könyvvel egyenrangú zsákmányak minősítették és könyörtelenül elkobozták az itthon egymillió példányban eladott bakelitlemezt. Az elmúlt tizenhárom évben ugyan többen, többször is megpróbálkoztak a produkció megszervezésén, ám a terv mindig elbukott az emberi kicsinyességek útvesztőjében. Most úgy tűnik, a Zikkurat

Vikidál Gyula - Koppány

 Színpadi Ügynökségnek sikerül megoldania a gordiuszi csomót és az eredeti szereposztás nagy neveivel (István szerepében Varga Miklós, Koppányében pedig Vikidál Gyula, az öreg regőst Bródy János játsza), Novák Ferenc rendező-koreográfus vezényletével összeáll a harmincöt millió forintba kerülő produkció. Így valóra válhat az erdélyi magyarok több évtizedes álma: az azóta rongyosra hallgatott, egykor hátizsákokban becsempészett kazetták helyett élőben láthatják-hallhatják az örökérvényű gondolatokat megfogalmazó rockoperát, mely itthon is művelődéstörténelmi jelentőséggel bírt, megtörve a hagyományos színház, a rock- és a popzene egymással való szembenállását. Az előadáson részt vesz Boldizsár Miklós is, akinek Ezredforduló című drámája alapján született a mű - az idős szerző életében először látogat Erdélybe.

Rosta Mária producer lapunk kérdésére elmondta: január óta gondolkodtak azon, miként lehetne méltó módon megünnepelni a királydombi ősbemutató huszadik évfordulóját, s mivel a terület gazdája, Jakubinyi György katolikus püspök örömmel fogadta megkeresésüket,

 nekifogtak az erdélyi bemutató megszervezésének. Az eseményre egy immár hagyományos helyi kulturális ünnepen, az Ezer Székely Leány Napján kerül sor, annak méltó befejezéseként, a Csíksomlyó feletti Hármashalom oltárnál. Az este fél nyolckor kezdődő, ingyenes produkcióban százötven szereplő vesz részt, köztük a Honvéd Együttes táncszínháza, a Csíkszeredai Hargita és a Sepsiszetgyörgyi Háromszék táncegyüttesek.

Bródy János, aki régi szerepében maga is fellép, úgy vélte: jó dolog látni azt, hogy vannak olyan kapcsok az anyaországi és a határon túli magyarok között, melyekbe nem lehet semmit belemagyarázni. Az énekes reméli, hogy az eltelt húsz esztendő alatt "kellően megérett" az öreg regős szerepére.

A szervezők szerint - a csíksomylói búcsúhoz hasonlóan - vélhetően többszáz ezer ember lesz kíváncsi a különleges produkcióra, melynek fény- és hangtechnikáját Magyarországról szállítják a helyszínre. Az előzetes érdeklődés óriási - bár az erdélyi sajtókampány alig indult, máris különbuszok garmadáját foglalták le az eseményre különböző erdélyi településekről és várhatóan az

Az előadás szórólapjának eleje (nagyítható)

 anyaországból is sokan látogatnak ki azokra a dombokra, ahova a székelyek már négyszáz éve minden Pünkösdkor elzarándokolnak, így emlékezve a csíki katolikusok győzelmére a térítő szándékkal támadó protestáns fejedelem, János Zsigmond hadai ellen.

A rendező a királydombi előadás és a színpadi bemutatott produkció keverékét ígéri a különleges helyszínen, ahol a Salvator kápolnát és a már meglévő színpadot egy óriási jurtasátorral egészítik ki a díszletesek. Varga Miklós élete nagy ajándékának tekinti, hogy játszhat Csíksomlyón, mert "évizedek óta tartoztunk valamivel valakiknek".

A stúdiómunkák elkezdődtek, az előadás élő hanggal, zenei alájátszással fog zajlani. A színészek öt napig próbálnak a helyszínen, s várhatóan a főpróbára is több ezren lesznek kiváncsiak. A darabot egy sámánisztikus előképpel, a szarvastánncal indítják - ez nem volt benne az eredeti előadásban. Az előadás csak felhőszakadás esetén marad el, mert a magyarországi tapasztalat szerint a közönség esőernyővel is szívesen kitart, ha tetszik a produkció. A magyar televízió kettes csatornája (a

Az előadás szórólapjának hátlapja (nagyítható)

 műholdas adát a határon túli területeken is tudják fogni a nézők) előben közvetíti a műsort és várhatóan augusztus huszadikán egy verkfilmet mutatnak be az elődás létrejöttéről és erdélyi fogadtatásáról. Keretbe: A Bródy-Szörényi szerzőpáros rockoperáját 1983 augusztusában mutatták be a városligeti szánkózó dombon, melyet azóta hivatalosan is Királydombnak kereszteltek. A hat előadást százhúszezer néző látta. Ezt követően a Szegedi Szabadtéri Játékokon (1984 augusztus), majd Budapesten, Nemzeti Színházban mutatták be az István, a királyt. Utóbbi helyszínen a négy év alatt kétszázhuszonnégyszer gördült fel a függöny, az előadásokra közel száznyolcvanezer ember váltott jegyet. 1990-ben a Népstadionban mutatták be két előadás erejéig, összesen százhúszezer néző előtt. A produkcióból film is készült. Külföldön először 1992-ben, a Sevillai Expón mutatták be, óriási sikerrel, majd eljutottak vele Ausztriába, Németországba, Olaszországba, Szlovákiába és Kanadába is. Kétezertől a Pesti Magyar Színház újította fel új szereposztásban, tavaly pedig az Esztergomi Nyári Játékokon adták elő.

Lukács Csaba
 

Forrás: erdely.ma

vissza Vissza a kezdőlapra