Megjelent: 2003.04.29. 22:08:04

Irak-USA-ENSZ

 

AZ ERŐ ÖNMAGÁBAN NEM AD TEKINTÉLYT

Miért van szüksége Amerikának az ENSZ-re?

International Herald Tribune , 2003. 04. 26.

Washington nagy hibát követ el akkor, ha a háború utáni iraki békefenntartó műveletekből kihagyja az ENSZ szervezetét. Nem szabad összekeverni ugyanis az ENSZ régen vezetett békefenntartó műveleteit a ma jellemző gyakorlattal, amikor egy-egy ország az ENSZ BT jóváhagyásával tevékenykedik valahol. Igaz, a 90-es években az ENSZ kudarcot vallott mind a szomáliai, mind a boszniai békefenntartás idején. Amerika azonban kezdeményezhetné, hogy a békefenntartó tevékenység irányítására az ENSZ Biztonsági Tanács jóváhagyásával jelöljék ki a szervezetet, amely így szükség esetén katonai erőt is alkalmazhat. Az ENSZ minden bizonnyal üdvözölne egy ilyen javaslatot, hiszen akkor az Egyesült Államoknak jelentési kötelezettsége lenne a nemzetközi szervezet felé. Ne felejtsük el, hogy az ENSZ BT korábban sikerrel nevezett ki országokat a békefenntartás irányítására. Az iraki helyzet hasonló lehetne az afganisztánihoz: a NATO-szövetségesek Kabulban sikeresen koordinálják tevékenységüket a vidéki területeken tartózkodó amerikai egységekkel.

Három érv is szól az ENSZ békefenntartó szerepe mellett.
Az első szerint Amerikának azért is meg kell nyernie az ENSZ jóváhagyását, mert így a többi ország majd lelkesebben vesz részt az ország gazdaságának felélesztésében, mert nem érzi, hogy ezzel behódolna az amerikai imperializmusnak.
A másik érv: a viszonylag kicsi amerikai hadsereg nem képes egyszerre a katonai és a rendőri feladatokat is ellátni. Ez utóbbira a francia vagy az olasz csendőrség kiválóan fel van készítve. Washington elfordulása a nemzetközi szervezettől egyelőre megakadályozza más országok részvételét a munkában.
A harmadik szempont: az új iraki kormánynak szembe kell néznie a nép felgyülemlett sérelmeivel. Ha a békefenntartás nemzetközi, akkor a jövő kormányát becsmérlők szavai sokkal kevésbé kapnak legitimitást.

Ha Amerika hatásos vezető akar lenni, meg kell tanulnia, hogy az erő egymaga nem ad tekintélyt. Különösen igaz ez egy olyan országban, ahol a külföldi támadók-hódítók még aktív részei a közelmúlt történelmének. Csak az ENSZ Biztonsági Tanácsa adhat legitimitást az amerikaiak tevékenységének.

 

vissza Vissza a kezdőlapra