2003. május 26. hétfő 23:36

Már lehet pályázni az EU-s állásokra

 

Az unió honlapján található űrlapokon kell jelentkezni - 600 magyarnak van hely

 

Több mint 600, magyar állampolgárok számára fenntartott, állandó státusú európai uniós köztisztviselői állásra lehet pályázni az Európai Unió hivatalos honlapján található űrlapokon, amelyeket csütörtökön tettek közzé. Györkös Péter, a Külügyminisztérium EU-koordinációs főosztályának vezetője elmondta: kezdő tisztviselői, jogász, nyelvész és titkársági asszisztens kategóriában június 24-ig lehet pályázni az EU valamennyi intézményében, a 2004-től 2010-ig terjedő időszakra.

A magyarok számára fenntartott álláshelyekre az írásbeli, majd szóbeli versenyvizsgák Budapesten és egy vidéki városban, valamint Brüsszelben zajlanak idén ősszel, angol, német vagy francia nyelven.

A közép- és felsővezetői állások pályázatait várhatóan ősszel teszik közzé az EU honlapján. Ezeken a pályázatokon nincsenek országkvóták, így a pályázók felkészültségétől függ, hány magyar kerülhet magasabb pozíciókba az EU különböző intézményeiben.

Györkös Péter elmondta: a csatlakozási szerződés április 16-iki aláírásával kezdődött és a jövő május 1-jei csatlakozásig tartó aktív megfigyelői státus időszakában a magyar kormány képviselői, tisztviselői, szakértői minden olyan uniós intézményben jelen lehetnek és hozzászólási joguk is van, ahol a tagállamok képviselői ott vannak. Kivételt mindössze a tíz csatlakozó ország felkészülését, teljesítményét figyelemmel kísérő társulási és monitoring testületek jelentenek.

A főosztályvezető kitért arra, hogy jelenleg 180-190 tanácsi munkacsoport és mintegy 250 végrehajtó bizottság tevékenykedik az unióban. Ez utóbbi, a döntéshozatali mechanizmus fókuszában álló testületek összesen napi 15-40 ülést tartanak. Ezek fölött helyezkedik el a nagykövetek testülete, illetve a miniszterek kilenc különböző tanácsa.

- Most már ott ülünk az EU asztalánál, és arra kell törekedni, hogy az unióban születő előterjesztésekbe a magyar szempontok is bekerüljenek és a munkához szakmailag értékes hozzászólásokkal tudjunk hozzájárulni - fogalmazott Györkös Péter.
 

 

vissza Vissza a kezdőlapra