2003. június 24. kedd 22:30

 

EU - az emberi embrió sejteken történő kutatások finanaszírozása

 

 

Július 2-án fogja tárgyalni az Európai Bizottság azt a javaslatot, amely szerint az emberi embrió sejteken történő kutatásokat az Unió költségvetéséből támogatni kellene.

 

Surján László szerint - aki az Európa Parlament költségvetési bizottságának megfigyelő tagja - a javaslat elvi-erkölcsi okokból elfogadhatatlan. A tagállamok és a csatlakozó országok többnyire tiltják ezeket a kutatásokat; Peter Liese, aki az Európai Néppárt parlamenti frakciójának bioetikai bizottságát vezeti, nem kell csodálkozni a javaslaton, mert Busquin főbiztos és munkatársai már korábbi javaslataikból tudhatóan nem fogadják el az etikai korlátokat. Ugyanakkor jó esély van arra, hogy az Európai Bizottság júliusi ülésén elveti ezt a nagyon is kifogásolható javaslatot, amely számos tagországban tiltott tevékenységre költené az európai adófizetők pénzét.

 

A javaslat egyébként még át kell menjen az Európai Tanács és a Parlament szűrőjén.

 

EU-fogalmak

 

Európai Bizottság (European Commission)
Az Európai Unió döntés-előkészítő, javaslattevő, s bizonyos esetekben végrehajtó, illetve végrehajtást ellenőrző szerve. A Bizottság szó egyaránt vonatkozik a miniszterekhez hasonló tárcákkal rendelkező, a nemzeti kormányoktól és a Tanácstól függetlenül tevékenykedő ún. biztosokból álló, jelenleg 20 fős politikai testületre, valamint az irányításuk alatt álló mintegy 20.000 fős hivatalnoki kar egészére. A Bizottság feladata a közösségi érdekek és a közösségi politikák megtestesítése.
 

Európai Parlament (European Parliament - EP)
Az EU közvetlenül az állampolgárok által választott képviselőtestülete, amelynek jelenleg 626 tagja van, akik nemzetközi pártfrakciókba csoportosulva látják el munkájukat. Az Európai Parlament nem az EU fő törvényhozó szerve, mivel jogalkotó, döntéshozó szerepe korlátozott. Ugyanakkor az eredetileg csak konzultatív funkciókkal létrehozott testület az évek során - az alapító szerződések módosításain keresztül - egyre komolyabb hatásköröket szerzett. Az Egységes Európai Okmány, a Maastricht-i Szerződés, valamint az Amszterdami Szerződés fokozatosan ruházták fel társjogalkotói feladatokkal az EP-t, amely így ma már a közösségi döntéshozatal jelentős részében a Tanács mellett egyenrangú és megkerülhetetlen, sőt számos kérdésben meghatározó szereppel bíró társdöntéshozóként lép fel.

 

Európai Tanács

A 15 tagállam állam- és kormányfőinek rendszeresen, évente kétszer sorra kerül csúcsértekezlete az uniós politika irányvonalának meghatározására

vissza Vissza a kezdőlapra