2003. június 25. szerda 23:01

Fidesz évértékelője a parlament munkájáról

 

A Fidesz parlamenti képviselőcsoportja szerint az Országgyűlés munkájának elmúlt egy évét az üresjárat és a bizottsági munka kiüresítése jellemezte - mondta Rogán Antal szerdai sajtótájékoztatóján.

 

A frakcióvezető-helyettes kijelentette, "a kormány minden idők legrosszabb teljesítményét nyújtotta jogalkotási programjának teljesítésekor", a tervezett 51 törvényjavaslatból 17-et be sem nyújtott. Megjegyezte: 2003 első félévében hónapokon keresztül igen kevés javaslat került a parlament elé, ugyanakkor a félév végére összesűrűsödött a munka.

Nehezményezte, hogy "nem egy alkalommal sor került a Házban az ellenzéki jogok igen súlyos megsértésére". Példátlan esetnek tekinti a politikus azt, hogy az elmúlt fél évben "elharapódzott és általános gyakorlattá vált", hogy a parlamenti többség szinte mindent időkeretben kíván megtárgyalni.  "Ezzel korlátozta az ellenzéki képviselők hozzászólási idejét, hozzászólásainak számát" - mondta Rogán Antal.

Véleménye szerint ez házszabályellenes megoldás, s mivel az időkeret és az időajánlás pontos meghatározására tett javaslatukat a kormánypárti többség visszautasította, a frakció nem szavazta meg a házszabály korábban egyeztetett módosítását.

Rogán Antal szerint a háromhetes ülésezési rendhez képest a bizottságok szinte teljesen elvesztették jelentőségüket, és a "kormánypárti többség a bizottságokban is jelentősen korlátozta az ellenzék jogait".  Példaként említette, hogy a költségvetés tárgyalásakor a költségvetési bizottságban "példátlan módon úgy szűkítették az ellenzéki képviselők hozzászólási jogát, hogy mindössze két percig szólhattak hozzá egy-egy módosító indítvány kapcsán". Kifogásolta, hogy, rendszeressé vált az a gyakorlat az ellenzéki vezetésű bizottságokban, hogy a kormánypárti bizottsági alelnökök meghatalmazás nélkül vették át a bizottsági ülés vezetését.

"Az ezzel kapcsolatos kifogásaink természetesen az ügyrendi bizottságban minden alkalommal áldozatul estek, azokat a parlamenti többség érdemi megfontolás nélkül leszavazta" - mondta.

A frakcióvezető-helyettes szóvá tette azt is, hogy a kormánypártok ígéretei ellenére - miszerint nagyobb figyelmet fognak fordítani az ellenzéki módosító indítványokra, és azokból minél többet igyekeznek elfogadni - 1202 benyújtott módosító indítványuknak mindössze 4 százalékát fogadták el.

Rogán Antal szerint a parlament "nem egy alkalommal alkotmányellenesen és házszabályellenesen működött".

Példaként említette az MTV közalapítványi kuratóriumi elnökségébe delegáltak megválasztását, valamint, hogy az úgynevezett kórháztörvényt "a kormánypártok a köztársasági elnök javaslatait meg sem fontolva, 12 óra leforgása alatt változatlan formában fogadták el úgy, hogy házszabályellenesen hívták össze még aznapra ismételten a parlament második, rendkívüli ülését."

Elmondta: ezzel kapcsolatban nem csak az ügyrendi bizottsághoz, hanem az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

Rogán Antal szerint "az elmúlt fél esztendőben a jogalkotási tevékenységet a kormány részéről egyfajta bújtatott tevékenység kísérte, hiszen egyedi problémák megoldására próbáltak felhasználni átfogó szabályozásokat".

Példaként a gazdasági társaságokról szóló törvény módosítását említette, amely szerinte "egy bujtatott privatizációt foglalt magában". A földgázellátásról szóló törvény esetében pedig "a kormány mindent megtett annak érdekében, hogy saját hatalmának, lehetőségeinek növelését átfogó szabályozások keretei közé rejtve megpróbálja a közvélemény és a parlamenti ellenzék előtt eltitkolni."
 

MTI alapján

vissza Vissza a kezdőlapra