2003. június 26. csütörtök 21:01

 

A közvélemény rosszabbnak ítéli a gazdaságot, és politikai téren egyre bizonytalanabb

 

Az MSZP elvesztette előnyét * Nőtt az elégedetlenek aránya * Már csak a relatív többség elégedett a miniszterelnök munkájával

 

Egy most vasárnapi választáson a felnőtt népesség 31 százaléka az MSZP-re, és ugyancsak 31 százaléka a Fideszre szavazna. A Magyar Gallup Intézet június 12-18. között végzett felmérése során azt tapasztalta, hogy júniusra a teljes népesség, a valamilyen pártot választók és a pártot választó biztos szavazók körében is egyensúlyi helyzet jött létre egyfelől a koalíciós partok, másfelől a parlamenti ellenzék támogatottságában. A biztos szavazó pártválasztók körében a Fidesz két százalékpontnyi előnyre tett szert az MSZP-vel szemben: a Fideszre ebben a körben 47, az MSZP-re 45 százalék szavazna.

 

 

A hosszabb távú tendenciákat figyelve nem annyira a Fidesz erősödése, mint inkább az MSZP gyengülése és különösképpen a bizonytalanok arányának növekedése a meghatározó.

A lakosság 53 százaléka szerint Magyarországon összességében inkább rossz irányba mennek a dolgok, s 35 százalék véli úgy, hogy inkább jó irányba. Az ország gazdasági helyzetét rossznak vagy nagyon rossznak ítélők aránya is jelentősen nőtt azokkal szemben, akik szerint ez jó vagy nagyon jó. Azt a kérdést illetően, hogy "mostanában inkább javul vagy romlik az ország helyzete", egy hónapja még csak 5 százalékpontnyi többségben voltak az ország gazdasági helyzetét romlónak ítélők, mostanra azonban már 32 százalékpontnyi lett a különbség a negatív véleményt megfogalmazók "javára". Mindezzel összhangban többségbe kerültek azok, akik szerint a kormány inkább rosszul látja el feladatát, szemben azokkal, akik szerint inkább jól teszi a dolgát.

A miniszterelnök munkájával a lakosságnak most már csupán a relatív többsége, 43 százaléka elégedett; 41 százalék szerint Medgyessy Péter 'inkább rosszul' látja el feladatát.
 

Bővebben: Gallup

vissza Vissza a kezdőlapra