2003. június 25. szerda 16:51

 

Jár a kismamáknak az elmaradt pótlék

 

 

Felemás ítéletet hozott a Legfelsőbb Bíróság: Jár a kismamáknak a pótlék, de nem 5, hanem csak 3 évre visszamenőlegesen, és kamatmentesen A kifizetésekről az államháztartási hivataloknak új eljárásban kell dönteniük. A döntés több százezer kismamát érint, az állam kötelezettsége pedig ebből kifolyólag sok milliárd forintra tehető.

A határozat kimondta azt is, hogy a jogszabálysértés megállapításától számított három évre visszamenőleg jár a pótlék. Így minden kismama esetében jelentősen eltérhet a kifizetendő összeg attól függően, mikor kérelmezte a támogatást és mikor állapította ezt meg a hivatal. Legkedvezőbb esetben is csak 1999-ig visszamenőleg juthatnak pénzükhöz a kismamák, a korábbi ítélet alapján nagyobb támogatást kaphattak volna.

Az ügy előzménye, hogy a Somogy Megyei Bíróság január 28-án összesen több mint félmillió forintot ítélt meg közigazgatási perekben kihirdetett jogerős ítéleteivel három anyának az elmaradt havi 6700 forint összegű jövedelempótlék után. A döntés szerint a felperesek 1998-99-ben született gyermekeik után 2002 márciusáig jogosultak voltak a jövedelempótlékra, de a Területi Államháztartási Hivatal ezt nem fizette meg. Az érintettek a perben arra hivatkoztak, hogy egy 1994-es, 2002 márciusáig életben lévő rendeletmódosítás egyértelműen kimondta: a gyermekgondozási segély (gyes) mellett jár a jövedelempótlék is.
 

 

vissza Vissza a kezdőlapra