2003. június 19. csütörtök 23:38

Az IKSZ közleménye - a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa

 

 

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) sajnálattal látja, hogy a politikai pártokat és képviselőiket annyira lefoglalják a napi politikai csatározások, hogy generációs kérdésekkel, így a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának intézményi megteremtésével nem foglalkoznak kellőképpen.

A politika alakítja az ország jelenét és jövőjét. Jóllehet, a politika jelentős részben a pártok pillanatnyi csatározásáról szól, mégis fontos lenne, hogy ezek mellett jelentős mértékben foglalkozzanak a hazánk jövőjét döntően befolyásoló döntések meghozatalával, a felnövekvő nemzedék biztos fejlődésével és életkilátásaival.

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa éppen olyan funkciót látna el - több közgondolkodó és tudományos csoport elképzelése szerint -, mely a most még fiatal nemzedék számára létkérdéssé válhat. Ez az intézmény biztosítaná a ma fiataljainak, hogy a jelen társadalom ne a jövőt felélve igyekezzék minél jobb életszínvonalat és minél magasabb gazdasági hasznot elérni, hanem felelősen gondolkodjon. A környezetvédelem, a gazdasági verseny vagy az alapjogvédelem területén a mai fiatalok és a még meg sem születettek érdekei szerinti megközelítésből vizsgálódhatna. Biztosítaná számukra a választás valódi szabadságát azáltal, hogy nem hagyna elveszni természeti, kulturális és egyéb értékeket, ezzel biztosítva a jövő sokszínűségét.

Fontos lenne, hogy alapvető nemzeti kérdésekben egyetértés és közös munka bontakozzék ki a politika szereplői között. Fontos lenne, hogy a nép által választott politikusok jelentős ügyekre koncentráljanak. Fontos lenne, hogy a folyamatosan felnövekvő új nemzedék tagjainak életlehetőségeit együtt biztosítsák a politikai erők. Budapest, 2003. június 19. Rétvári Bence elnök

 

Országos Sajtószolgálat

vissza Vissza a kezdőlapra