2003. május 27. kedd 21:34

Sarló-kalapács a menő a divatüzletekben

 

Az IKSZ a rendőrséghez és az ügyészséghez fordul, mivel az utóbbi hetekben kereskedelmi forgalomba kerültek ruházati termékek, elsősorban pólók és pulóverek, melyeken díszítő elemként olyan önkényuralmi jelképek találhatók, melyeknek terjesztését és használatát a Büntetőtörvénykönyv tiltja.

A ruházati termékeken ötágú vöröscsillag, sarló-kalapács és CCCP felirat található. A volt Szovjetunió ezen jelképei közül az első kettő terjesztését a Btk. 269/B. § (1) bekezdése bűncselekménynek minősíti. Egyértelmű, hogy a szimbólumok terjesztése nem tudományos, oktatási vagy művészi célt szolgál, hanem anyagi haszonszerzés érdekében kerültek a ruhákra, így a törvényi kivételek közé nem sorolható az eset.

Társadalmi szempontból veszélyes jelzésnek tartjuk a történteket. Elfogadhatatlan az emberi méltóság védelme szempontjából, hogy egyes gazdasági vállalkozások olyan márkajelzésekkel kívánnak anyagi haszonra szert tenni, melyek a történelemben embertelen diktatúrák szimbólumai voltak. Az ötágú vöröscsillag, sarló-kalapács és CCCP rövidítés egy embertelen, milliók igazságtalan halálát okozó rendszer jelképei. Ezért is bünteti használatukat a magyar jog.

Tisztességtelen tehát az a piaci magatartás, ami olyan névvel ("márkanévvel") kíván kiemelkedő haszonra szert tenni, mely közismertségét kirívó embertelenségével szerezte. A gazdasági verseny korlátja kell, hogy legyen a kommunizmus áldozatainak emberi méltósága.

Beadványunkban arra kértük a hatóságokat, hogy a jogsértő áruk terjesztését tiltsák meg, a meglevő készleteket pedig fosszák meg a jogsértő jelképektől.

Budapest, 2003. május 27.

Rétvári Bence
elnök
 

 

vissza Vissza a kezdőlapra