Megjelent: 2003.04.29. 21:25:57

Irak

 

A háború ellenzői (nem mindenben) tévedtek

The New York Times , 2003. 04. 23.

A szerző - saját bevallása szerint - az iraki háborút megelőzően határozottan ellenezte a megelőző katonai csapást, de az utóbbi hetek eseményeinek láttán úgy látja, be kell ismernie, tévedett. Baljós előrejelzései nem váltak valóra: Irak nem hajtott végre terrortámadásokat az Egyesült Államokban, nem vetett be kémiai vagy biológiai fegyvereket, és nem támadta meg Izraelt, hogy kiterjessze a háborút, Törökország pedig nem rohanta le Észak-Irakot, hogy kiűzze onnan a kurdokat.

Ezen események szerencsés elmaradásáért részben az amerikai hadmozdulatok tervezőit és a harcoló katonákat illeti elismerés, de más okok is közrejátszhattak. A háború egyik legfontosabb kérdésére továbbra sincs válasz: hogyan lehetséges, hogy az irakiak - a várakozásokkal ellentétben - nem használtak tiltott fegyvereket, és hol vannak azok most. Amennyiben az amerikai hadsereg akadályozta meg e fegyverek bevetését, tisztelet illeti Busht, de ha Iraknak soha nem is voltak tiltott fegyverei, akkor az amerikai elnöknek lesz mit magyarázkodnia az amerikai, az angol és az iraki áldozatok gyerekeinek. Bush korábban ötszáz tonna kémiai fegyverről, 25 ezer liter anthraxról és 38 ezer liter butulinum méregről beszélt...

Az iraki nép reakcióit illetően azonban nyilvánvalóan a békepártiak előrejelzései bizonyultak helytállónak: az ország lakossága nem tekinti felszabadítóknak a szövetséges katonákat.
 

vissza Vissza a kezdőlapra