2003. június 18. szerda 22:59

 

Tovább gyűrűzik az iraki botrány

 

 

Sikeres háború után sikertelen béke felé haladnak az események. Mára már kevesen hihetik el, hogy a háború megindításának valós indokai voltak, pontosabban, hogy a háború pártiak valós indokaikat tárták fel. Iraknak a 90-es évek végén már nem voltak tömegpusztító fegyverei - jelentette ki Robin Cook volt brit külügyminiszter a londoni alsóház külügyi bizottsága előtt. A bizottság június 17-én indított vizsgálatot, amelynek célja kideríteni, hogy a kormány miképp használta fel az iraki háború előtt a tömegpusztító fegyverekre vonatkozó hírszerzési információkat.

 

Közben a tengeren túliak is magyarázkodnak. A USA Today kicsit nevetséges indoklása szerint azért nem sikerült még megtalálni a fegyvereket, mert a Központi Hírszerző Ügynökségnek nem volt elég ügynöke Irakban. Richard Myers tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának parancsnoka jósnőhöz hasonló szent meggyőződéssel mondta Bukarestben: az Egyesült Államok még nem talált, de bizonyosan találni fog bizonyítékot arra, hogy Irakban tömegpusztító fegyvereket gyártottak.

 

Az embernek eszébe jut a vicc:

 

- Honnan tudják az amerikaiak, hogy Iraknak tömegpusztító fegyverei vannak?

 

- Eltették a számlákat.

 

Komolyabbra fordítva a szót, arra vagyunk kíváncsiak, hogy a "nyolcak", amikor támogatásukról biztosították az Irak elleni támadást, tudták-e, hogy mik annak valós indokai, vagy őket is becsapta a mai világ vezető hatalma? Élesebben fogalmazva: Medgyessy miniszterelnök úr együtt hazudott Bush elnökkel, vagy ő is csak egy hiszékeny balek?

Szelle György

vissza Vissza a kezdőlapra