2003. április 14. hétfő 23:02

Az iraki újjáépítés

 

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank tényfeltárást kezd Irakban az újjáépítés költségeinek felmérésére, amint ez biztonságosan elvégezhető

 

A pénzügyminiszterek az IMF és a Világbank hétvégi tavaszi értekezletén világossá tették, hogy ezt akarják, miközben az Egyesült Államok domináns szerepvállalását több állam elutasította, köztük elsősorban a háborút is ellenző országok. A három fő ellenző, Oroszország, Franciaország és Németország vezetői kétnapos szentpétervári tanácskozásukon világossá tették: az ENSZ kulcsszerepet kell kapjon az iraki újjáépítésben.

A probléma megoldására Washington beleegyezett egy új biztonsági tanácsi határozatba, amely az ENSZ-szankciókat váltaná fel Irakban. A pénzügyminiszterek az új határozat megszövegezését a diplomatákra hagyták. Az IMF jelezte: az ENSZ határozata után kész megkezdeni a munkát.

Ugyanakkor a Bush-kormányzat ellenzi, hogy az ENSZ-nek olyan nagy szerepet adjanak a háború utáni Irakban, amint azt az európai nemzetek kívánnák. Az ENSZ- főtitkár különleges tanácsadója Washingtonba utazott, hogy tárgyaljon az amerikai illetékesekkel. Mindazonáltal az amerikai kormányzat, amely aggódik a háború és az újjáépítés növekvő amerikai költségei miatt, ígéretet tett a kongresszusnak, hogy nemzetközi pénzügyi szervezeteket és egészséges gazdaságú országokat is bevon a költségek fedezésébe. Az amerikai pénzügyminiszter maga is kijelentette, hogy "nemzetközi erőfeszítésre van szükség Irakban".

A tanácskozáson nem volt szó az IMF- és a Világbank-segítség összegéről és arról sem, hogy az Egyesült Államok esetleg donorkonferenciát hívna össze a tehetős országok adományainak összegyűjtésére.

Japán máris 100 millió dolláros humanitárius segélyt ígért, de az újjáépítés költségeihez való hozzájárulásról nem tett említést. Japán az 1991-es Öbölháborúban 13 milliárd dollárt ajánlott fel.

A Világbank tisztviselői elmondták: a kezdeti pénzügyi támogatás olyan kritikus területekre összpontosul majd, mint az élelmiszer-, ivóvíz-, és egészségügyi ellátás, majd a gyermekek iskoláztatásának helyreállítása.

Az előzetes becslések szerint az iraki újjáépítés költségei az első néhány évben legalább évi 20 milliárd dollárt tesznek ki, egy évtized alatt viszont elérhetik a 600 milliárd dollárt is.

 

MTI nyomán

vissza Vissza a kezdőlapra