2003. június 06. péntek 22:59

Amit szabad Jupiternek, nem szabad a kisökörnek

 

Oktatási tárca: Négy bukott vezető két hét alatt, a miniszter ártatlan és marad

 

Hétfőn lemondott Racskó Péter, az oktatási tárca Sulinet Programirodájának vezetője, majd csütörtökön Sári Lajos, a Nemzeti Szakképzési Intézetet felügyelő helyettes államtitkár. Az elmúlt két hétben Racskón és Sárin kívül két informatikai miniszteri biztos is távozott a minisztériumból.
 

Racskó Péter hétfőn, azonnali hatállyal mondott le a programiroda vezetői posztjáról. Sajtóf információk szerint Racskó Péter "úgy érezte: a személyét ért támadások rossz fényt vetnek a Sulinet Programiroda működésére", ugyanis ellene, mint a Sulinet Programiroda vezetője ellen Magyar Bálint oktatási miniszter fegyelmi eljárást indított, miután kiderült: Hriczu Anita kabinetfőnök és Koltai Péter miniszteri biztos társaságában a Sulinet-program fővállalkozója, az Elender Kft. vendégeként töltött el egy hétvégét Balatonkenesén.


Sári Lajos azután mondott le tisztségéről, miután az Index kiderítette, hogy az oktatási tárca szakképzési helyettes államtitkára együtt utazott a manchesteri Bajnokok Ligája-döntőre Németh János üzletemberrel, aki közös céget tulajdonol az Idea Lab Kft.-vel, amely referenciák nélkül nyert egy több mint félmilliárd forintos közbeszerzési eljárás során a Nemzeti Szakképzési Intézet pályázatán. A pályázati kiírás olyan feltételeket szabott az ajánlattevők számára, amelynek egyetlen más, komoly szakmai referenciával rendelkező cég sem tudott (vagy akart) teljesíteni. Az Idea Lab Kft.-nek ráadásul semmiféle tapasztalata és referenciája nem volt a „félmilliárdos" feladat ellátásában.

 

Informatikai miniszteri biztosok távozása

A minisztérium először azzal indokolta Majsai  Sándor távozását, hogy az elmúlt tíz hónapban az oktatási informatika valamennyi stratégiai területén lezárultak az előkészületek, és a szakember a jövőben a távlati szakmai stratégia területével kíván foglalkozni. A magyarázat akkor változott, amikor a 2,5 milliárdos informatikai tender körüli szabálytalanságok napvilágra kerültek. Ekkor Magyar Bálint miniszter beismerte, hogy a megrendelőlapok elkészítése során adminisztratív hibák történtek. Ezeket „a közigazgatási gyakorlat hiányából adódó technikai hibának" tekintette a minisztérium, és tüntette fel utólag Majsai Sándor távozásának okaként. Távozása után Koltai Pétert nevezték ki informatikai miniszteri biztosnak, aki rövidesen követte elődjét a távozásban.

Medgyessy megvédte Magyart

Magyar Bálint oktatási miniszter a helyén marad - reagált Medgyessy Péter miniszterelnök Áder János felvetésére, miszerint a kormányfőnek fel kellene mentenie a tárcavezetőt. A miniszterelnök Szabolcsban egy sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva kifejtette: Magyar Bálint az oktatás területén reformot indított el, amely a fiatalok számára a versenyképes tudás megszerzését szolgálja.

 

vissza Vissza a kezdőlapra