2003. június 28. szombat 16:43

 

Semjén Zsoltot választotta elnökké a KDNP Országos Választmánya

 

Semjén Zsoltot választotta a párt elnökévé nagy többséggel a Kereszténydemokrata Néppárt Országos Választmánya szombaton Budapesten

 

A pártelnök elmondta, hogy Varga László - a nemrégiben elhunyt KDNP-elnök - végakarata volt, hogy kövesse ezen a poszton. Hozzátette, hogy a Legfelsőbb Bíróság legutóbbi döntése értelmében ez év decemberéig minden tisztségviselőt újra kell választani.

A választmányi ülést követő sajtótájékoztatón a párt új vezetője, fideszes országgyűlési képviselő kiemelte, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt helyét a politikai életben nem kamarilla-alkudozások jelölik ki, hanem a társadalom kihívásaira adott válaszai. Hangsúlyozta: egyszerre két feladatot kell végrehajtaniuk, fel kell építeni egy karakteres, az egyházak társadalmi tanítását következetesen vállaló pártot, másfelől pedig "kovászának kell lenniük a hasonló értékrendű, formálódó szövetségnek".

A KDNP elnöke kiemelte, a párt politikai hitvallása két pilléren nyugszik, az egyik a tradicionális érdekek védelme, az egyház szabadságának védelme, a nemzeti identitás erősítése, az emberi jogok tisztelete és a családok támogatása. "A másik pillér a szociális igazságosság képviselete, mert a baloldal biodíszletnek tekinti a társadalmat és egy brutális vadkapitalizmus restaurációja folyik" - mondta.. Elfogadhatatlan, hogy miközben a munkajövedelmeket "halálosan" megadóztatják, addig a tőkejövedelem adómentes.  "Helyes az esélyegyenlőség hangsúlyozása, de beszélni akarunk arról is, hogy hol van a magyar társadalom 99 százalékának esélyegyenlősége az újburzsoá milliárdosokkal szemben" - jelentette ki.

A sajtótájékoztatón a párt szövetségi politikáját firtató kérdésre Semjén Zsolt kijelentette: az MKDSZ híd a Fidesz és a KDNP között. "Egységes kereszténydemokrata mozgalom van, aminek két szervezete van, az MKDSZ társadalmi szervezet, a KDNP pedig politikai párt". Az MKDSZ mentette át a kereszténydemokrácia képviseletét akkor, amikor a KDNP-t ellehetetlenítették. "A Fidesszel az együttműködés adva van, hiszen a 1998-2002 közötti kormányzás alatt kifejezetten kereszténydemokrata ihletettségű program valósult meg" - mondta.
Semjén Zsolt kijelentette: az a céljuk, hogy "ne legyen még egyszer egy olyan szélhámos társaság, amelyik egy másik politikai érdekcsoport pénzén szavazatokat vigyen el a jobboldalról".

Kérdésre válaszolva a KDNP elnöke elmondta: papíron 30 ezres tagsága van a pártnak, és akiket az előző pártvezetések kizártak, azok párttagságát automatikusan helyreállítják. Bejelentette, hogy az MKDSZ is helyreállította KDNP-s tagságát.

A sajtótájékoztatón elhangzott: Surján László a választmányi ülésen elmondta, hogy mindent megtesznek azért, hogy a nemzetközi szervezetekben a KDNP visszanyerje tagságát .
 

vissza Vissza a kezdőlapra