Frissítve: 2003.04.15. 20:03:19

ÚTKERESÉS

 

Kereszténydemokraták

Jogérvényesen lezárult a Kereszténydemokrata Néppárt körüli perek sorozata. Most a párt új vezetőin a sor, hogy megtalálják pártjuk helyét a Magyar polgári pártok körében. Néhány fontos alapkérdés már tisztázott. Jogilag önálló pártként vesznek részt a közéletben, céljuk a baloldal visszaszorítása, a polgári erők győzelme.

Mivel tudnak ehhez a győzelemhez hozzájárulni? A Kereszténydemokrata Néppárt meg tudja szólítani régi tagságát és szavazóit. Az a mélyen vallásos réteg, amelynek számára a keresztény szó garancia, bizonyára jobban hallgat rájuk, mint másokra. Feladataikat növeli a kisgazdapárt mostani állapota. A kisgazdák és kereszténydemokraták között mindig volt egyfajta természetes szövetség. Most nincs igazán vonzó és sikeresnek látszó, pártként megjelenő kisgazda szervezet, ezért a szavazók szétszóródtak. Vannak, akik az otthon maradók körét növelik, vannak akik valamelyik kisgazda (utód) pártra hallgatnak, mások a Fideszben bíznak. A kereszténydemokraták falusi szervezeteinek meg kell próbálkozni a kisgazda szavazók aktiválásával. Energiájuk más részét a nyugdíjasok érdekképviseletére érdemes fordítaniuk. Kell legyen szavuk azon városi munkásrétegekhez is, akikkel a rendszerváltás óta úgyszólván senki nem törődött. Ha a Kereszténydemokrata Néppárt a fenti csoportok szemében szociális igazságot követelő politikai erő lesz, sokban hozzá járulhat a polgári oldal szavazóbázisának a növeléséhez.

Ha ez a munka sikeres, akkor másodlagos a kérdés, hogy mi legyen a polgári pártokkal, jelesül elsősorban a Fidesszel való együttműködés formája. Ez a forma lehet „közös lista - közös jelölt” típusú, más szóval elsőfordulós együttműködés, de korlátozódhat a második fordulóra is. Az első esetben meg kell állapodni azokban a körzetekben, amelyekben néppárti jelölt indulhat, a másodikban pedig hihető garanciát kell adni arra, hogy a párt önálló listája eléri az öt százalékot. Ez a régi Kereszténydemokrata Néppárt számára nem jelentett problémát, de hol van már a tavalyi hó?

A kereszténydemokraták higgadt határozottsága hiánycikk a magyar közéletben. Talán nem sokáig.

vissza Vissza a kezdőlapra