2003. június 08. vasárnap 22:05

 

Közép-európai Katolikus Találkozó Esztergomban

 

Megkezdődött a Közép-európai Katolikus Találkozó éve és liturgikus ünnepségsorozata az Esztergom-budapesti Főegyházmegye területén.

 

- A találkozónak a krisztusi életeszmény hirdetése, a békés egymás mellett élés, valamint az igazságosság és a szolidaritás elősegítése a célja - mondta a vasárnapi ünnepi szentmisén Erdő Péter prímás, esztergom-budapesti érsek.

A főpap a katolikus egyház hagyományai szerint pünkösdvasárnap szolgáltatta ki a bérmálás szentségét az arra felkészült hazai és szlovákiai magyar fiataloknak, kérve őket, hitük szerint, azt bátran megvallva éljenek.

Az egy éven át tartó katolikus találkozót nyolc ország közösen hirdette meg.

A Krisztus Európa reménye című programsorozatba Magyarország mellett Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Szlovákia és Szlovénia püspöki konferenciája kapcsolódott be.

Céljuk, hogy elősegítsék az európai uniós csatlakozás folyamatát, az előítéletek legyőzését, előmozdítsák a békés egymás mellett élést, s tudatosítsák: a kereszténység az európai identitás meghatározó eleme, a keresztényi hit és erkölcs hozzátartozik a kontinens múltjához és jelenéhez.

Európa a történelemben talán még soha nem volt olyan közel ahhoz, hogy egységessé váljon, mint most - olvasható abban a pásztorlevélben, amelyet a katolikus találkozót szervező országok érsekei és püspökei közösen bocsátottak ki.

A dokumentum rövidebb változatát vasárnap (és a szombati előesti szentmisén) a résztvevő országok valamennyi katolikus templomában felolvasták.

 

vissza Vissza a kezdőlapra