2003. június 17. kedd 17:38

Medgyessy, a kívánalmak dalnoka

 

Még talán mindenki emlékszik arra, hogy Medgyessy Péter vitatható körülmények között aláírta a "nyolcak levelét", amely akarva-akaratlanul megosztotta az Uniót. Akaratlanul, hiszen például Medgyessy aligha látta előre a következményeket és akarva, mert az egész akció amerikai szemmel a velük ellentétes véleményt formáló államok elszigetelését célozta.

Miért hozzuk elő ezt a már-már elfelejtett epizódot?

Mindössze azért, mert Medgyessy (és a késő Kádár-kori politikusok) egyik lényeges tulajdonságára mutat rá az a nyilatkozat, amit mostanában tett a kérdésről. Ez a tulajdonság az azonosulás igénye. A mindenáron megfelelni szándékozó, lakáj magatartás.

Régen és most
a tubi.hu képei

A miniszterelnök mai véleménye szerint értelmetlen a „régi és új Európa” szembeállítása: a földrész országainak közös jellemzője az az életminőség, amely a tradíciókból táplálkozik, az Egyesült Államok előnye viszont a rugalmasság és a gyors reakcióképesség, amellyel a „vén kontinens” nem rendelkezik.

Az Európai Unióba hamarosan belépő 10 új közép- és kelet-európai állam azt a többletet adja a közösségnek, hogy e két értéket ötvözi, birtokában van a kulturális, történelmi, gondolkodásbeli hagyományoknak, s az utóbbi másfél évtizedben lezajlott viharos változások során képessé vált az alkalmazkodásra és rugalmasságra – mutatott rá Medgyessy Péter

Nyilatkozata valóban bizonyítja is állítását, jó példa az alkalmazkodásra.

Medgyessy kifejtette, hogy szerencsétlen dolog szembeállítani a közös hagyományokat és értékeket ápoló „fiatal” és „vén” Európát, amelynek azonban az értékmegőrzés erénye mellett hiányossága, hogy nincs felkészülve a gyors változásokra.

Ez a mondat nem Amerikában hangzott el, hanem csodák-csodájára Párizsban.

A tengeren túl bizonyára nem merte volna szerencsétlen dolognak és értelmetlennek nevezni az USA kormányának akcióját. Ám még Párizsban is igyekezett visszavenni véleményének élét és dicsérni kezdte az amerikaiakat: "A hosszú tradíciókkal nem rendelkező, s ezért más életformát képviselő Egyesült Államoknak óriási előnye a rugalmasság és a mobilitás. Európának ezt érdemes eltanulni tőlük."

Kérdés, hogy mit ér ez a fordulat, hiszen fentebb ezt a rugalmasságot mint a mi régiónk többletét ajánlgatta a bővülő Uniónak.

 

vissza Vissza a kezdőlapra