2003. június 19. csütörtök 22:54

 

A Fidesz a kórháztörvény alkotmánybírósági normakontrollját kéri az államfőtől

 

Mikola István, a Fidesz egészségügyi egyeztető fórumának elnöke arra kéri Mádl Ferenc köztársasági elnököt, hogy a hétfőn elfogadott kórháztörvényt küldje az Alkotmánybíróság elé előzetes normakontroll céljából.

 

Az Orbán-kormány egészségügyi minisztere csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten elmondta, délelőtt egyórás megbeszélést folytatott a köztársasági elnökkel a kórháztörvényről, és ezen a találkozón kérte őt, forduljon az Alkotmánybírósághoz.

"A köztársasági elnök úr mélyen foglalkozik a problémával, elképesztő szakértelmet árult el az egyórás beszélgetés során (...), és egészen biztos vagyok abban, hogy bölcs döntést fog hozni" - fogalmazott Mikola István.

A fideszes politikus elmondta: a kialakult helyzetben szerencsésnek látnák, ha az ellenzék és a kormányoldal egyetértene abban, hogy egy ilyen, "az évszázad szociális paradigmájaként megjelölhető hatalmas jogszabály, hatalmas változás" a legmagasabb jogi fórum előtt is megmérettessen.

"Több jelből úgy látjuk, hogy az a lopakodó kodifikáció, ami a közvélemény kizárásával, a közmegegyezést eleve megkerülve a kórháztörvényben testet öltött, az most a gyógyszerforgalmazás területén kezdődik meg" - jegyezte meg Mikola István.

Hankó Zoltán, a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének elnöke emlékeztetett: néhány hónappal ezelőtt komoly vita folyt arról, hogy a Gazdasági Versenyhivatalnak a gyógyszerpiaci liberalizációra vonatkozó szándékai, illetve tanulmánya mennyire helytálló, mennyire fogja a gyógyszerellátást javítani.

"Akkor az egyik vezető egészségpolitikus úgy fogalmazott, hogy a gyógyszerészek fantomot kergetnek, amikor bizonyos kormányzati liberalizációs törekvések vádját fogalmazzák meg" - mondta Hankó Zoltán. Mint hozzátette, úgy érzi, ez a fantom testet öltött a gyógyszertörvény jelenlegi módosításának tervezetében.

Elmondta: a liberalizációs folyamat első lépését látják abban, hogy a tervezet értelmében a gyógyszertáron kívül forgalmazható gyógyszerek körét miniszteri rendeletben szabályozhatná az egészségügyi tárca vezetője.

Hankó Zoltán kifejtette, azért tiltakoznak az ilyen irányú módosítás ellen, mert a jogszabály-tervezet általánosságban minden gyógyszer forgalmazásának szabályozását miniszteri hatáskörbe utalja, és nem csak a jelenleg gyógykészítményként forgalmazott termékekre szűkíti le azt, ami szerinte betegjogokat érintő súlyos gyógyszerbiztonsági kérdés.

 

 

vissza Vissza a kezdőlapra