2003. május 28. szerda 14:03

Közös "gyékényen" az MDF az MSZP-SZDSZ-el

 

Ragáts Imre, a köztévé ügyvezető alelnökének MTV elnökké választásáról döntött az MTV Közalapítvány kuratóriuma. Az MDF négy pártdelegáltjának igen szavazatáról Horváth Balázs MDF-es politikus kijelentette: Elítélem az elnökválasztást, a kurátorok döntését "személyes egzisztenciális megfontolásaik" határozták meg.

 

Ragáts Imre, a köztévé ügyvezető alelnökének MTV elnökké választásáról döntött az MTV Közalapítvány kuratóriuma. Az MDF négy pártdelegáltjának igen szavazatáról Horváth Balázs MDF-es politikus kijelentette: Elítélem az elnökválasztást, a kurátorok döntését "személyes egzisztenciális megfontolásaik" határozták meg.

A köztelevíziót gazdaságilag stabilizálni kell a következő hónapokban és meg kell teremteni a törvényes működés feltételeit - jelentette ki sajtótájékoztatóján a Magyar Televízió Rt. elnöke, Ragáts Imre. Az új elnök nem válaszolt arra a felvetésre, miszerint tervez-e személyi változtatásokat a köztévében, mint mondta legfőbb feladat, hogy az őszi műsorstruktúrát kialakítsák. Ragáts kifejtette azt is, hogy nem tud elképzelni egy csupán megrendelő televíziót.

Az MTV csonka kuratóriumi elnökségének két-két MSZP-s és SZDSZ-es, illetve négy MDF-es tagja egyhangúan, nyolc igen szavazattal támogatta Ragáts elnökké jelölését. Az elnökségnek a médiatörvény szerint kétharmados döntést kellett meghoznia; az MDF a négyfordulós szavazási procedúra során, az utolsó voksolási körig Kósa Somogyi Györgyöt, Kiss Péter kancelláriaminiszter tanácsadóját támogatta.

A harmadik körben még 5:3 arányban Kósa vezetett, feltehetőleg egy MSZP-s voks segítségével. (A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy Czeglédi László, szocialista kuratóriumi elnök szavazott együtt az MDF-el). Az utolsó, végül egyhangú Ragáts melletti szavazásban közrejátszhatott, hogy az ellenzéki párt a választás előtt amellett állt ki, hogy konszenzusos elnököt kell választania a testületnek. A lap információ szerint az SZDSZ végig elutasította Kósa jelölését és az MSZP is inkább Ragáts megválasztása mellett kardoskodott. A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy a demokrata fórum szavazatai fejében egy alelnöki posztot és több MTV-s igazgatósági munkakört kért cserébe. A csonka kuratóriumi elnökség döntése után a társadalmi szervezetek kurátoraival kiegészült nagykuratórium Ragáts Imre meghallgatását követően, 21:6 arányban szavazott az eddigi ügyvezető alelnök elnökké választására.

- Hosszú, viharos éveket követően a kormányzati és ellenzéki pártok egyhangú és a társadalmi kurátorok nagyarányú támogatásával lett újra elnöke az intézménynek - mondta el Újhelyi István MSZP-s médiapolitikus. Szavai szerint rendbe kell tenni az intézmény napi működését és gazdálkodását, mindenekelőtt szem előtt tartva a közszolgálatiságot.

- Nem vagyok lelkes, de tudomásul veszem, hogy Ragáts Imrét választották a Magyar Televízió elnökévé - hangsúlyozta Pető Iván SZDSZ-es ügyvivő. Pető ezt a kijelentését azzal indokolta, hogy a most megválasztott vezető már az előző kormány idején is tevékenykedett a köztévénél. Hozzáfűzte: Az új elnök elmúlt egyéves tevékenységében viszont értékelhető, hogy felvállalt és tett is lépéseket az intézmény átláthatósága érdekében.

- Fontos, hogy egy év után ismét legitim elnöke van az MTV Rt.-nek - mondta el Herényi Károly az MDF frakcióvezetője. Hangsúlyozta, hogy a kuratórium törvényben biztosított feladata, az intézmény normális működése érdekében az elnöki pályázatban foglaltak ellenőrizése és betartatása.

- Az MTV keddi elnökválasztása igazolta fenntartásaimat és ezért, mint az MDF egyik alapító tagja közlöm, hogy az általunk delegált kurátorok döntésével nem értek egyet - nyilatkozta Horváth Balázs, az MDF országgyűlési képviselőcsoportja jogi kabinetjének vezetője, volt belügyminiszter. A politikus elítéli az elnökválasztást, és úgy gondolja, hogy a kurátorok döntését "személyes egzisztenciális megfontolásaik" határozták meg. Hangsúlyozta: annak idején nem örült annak, hogy az MDF négy kurátor jelölésébe beleegyezett és meg is választotta őket a parlament.

Az MSZP-SZDSZ-MDF triumvirátusa Ragáts Imre elnökké választásával visszamenőleg is legitimizálta a köztévében tapasztalható törvénytelenségeket - mondta el Szalai Annamária, a Fidesz médiapolitikusa. Szavai szerint Ragáts ügyvezető alelnökként MSZP-s pártkatonákat ültetett vezető pozíciókba, és a kormánypárti műsorokat sorozatban szállító külső cégeknek adott sokmilliós megbízásokat, ezért alkalmatlan az elnöki munkakör ellátására.

Ragáts Imre 1997-ben került a Magyar Televízióba a jelenlegi MDF-es kurátor, Peták István elnöksége idején. Az új elnök pénzügyi és gazdasági főigazgatóként dolgozott a köztévénél. A tavalyi választások után, Mendreczky Károly előző televízió-elnök lemondása előtt, 2002. június 24-én kinevezte gazdasági alelnöknek, így távozása előtt gondoskodott az ügyvezető személyéről. Mivel akkor még - Szenes Andreát csak idén helyezte vissza alelnöknek a bíróság a köztévébe- az egyetlen alelnök Ragáts volt, így a kuratórium elnökség 2002. július 16-án megbízta - elnöki jogkörrel felruházva - az MTV Rt. irányításával.
 

mno alapján

vissza Vissza a kezdőlapra