Megjelent: 2003.05.25. 18:26:27

Csodálkozzunk

 

Marstávlatból

Az ember egyik legszebb képessége a csodálkozás. Észrevenni valami soha-nem-látottat, rádöbbeni valami csudaszépre, megérezni szóval nehezen kifejezhetőket. A csodálkozó ember túl tud nézni a mai kocsmán, az értelemig s ami még fontosabb még tovább...

A mai világ adja magát, hogy rácsodálkozzunk, de persze el is kényeztet a tálcán kínált újdonságokkal. Régen, ha a tágabb összefüggéseket kerestük, "madár távaltból" néztük a dolgokat. Ez adta az ötletet, hogy az interneten megjelent egyik kép nyomán megszülessen a marstávlat szó.

A Marson elhelyezett űrszonda ugyanis visszanézett ránk és lefényképezett bennünket, útitársunkkal, a Holddal együtt. Ehhez kellett egy kicsit trükközni, de végül kész a fotó.

 

 

Lehetne élesebb is, mondják majd a fanyalgók. Lesz is, felelik a haladásban bizakodók. Mindkét vélemény igaznak tűnik. A csodálkozni képeseknek viszont először talán az jut eszébe: Mennyi szépsége van a teremtésnek.

 

Ebből a távlatból mit számítanak napi csetepatéink? Sub specie aeternitatis, azaz az örökkévalóság szempontjából ma kevesen nézik mindennapi dolgaikat. Talán marstávlatból könnyebb lesz hasonló következtetésre jutni.

 

A téma szakmai részletei után érdeklődőknek ajánlott honlap:  http://earthobservatory.nasa.gov/Newsroom/

 

 Surján László

vissza Vissza a kezdőlapra