2003. április 14. hétfő 23:11

Mindentudás Egyeteme: Schweitzer József és Erdő Péter előadásáról

 

Mádl Ferenc köztársasági elnök is megjelent a Mindentudás Egyeteme "A Húsvét: a Szabadság ünnepe - a Feltámadás ünnepe" című hétfő esti programján, amelynek előadója Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi és Erdő Péter prímás, esztergom-budapesti érsek.

 

Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy a két történelmi egyház kimagasló egyénisége által tartandó előadás bizonyos szempontból különleges, ám nem tér el a sorozat azon elvétől: hiteles tudósok segítségével közvetíteni a tudomány és a kultúra vívmányait, legutóbbi eredményeit.

Az akadémikus elmondta, hogy a pészach és a húsvét időbeli közelsége a közös eredetre, gyökérre utal, s úgy vélekedett: e közös hagyomány megismerése egymás megismerésére késztet, egymás elfogadására nevel.

Mint hozzátette, az előadások révén az Európai Unió kulturális, erkölcsi alapját, a zsidó-keresztény értékrendet is megismerhetjük.

Schweitzer József előadásában a zsidóság ünnepének eredetéről, a széder este szertartási rendjéről, a rituális ételekről szól.

Erdő Péter a húsvét tartalmát, üzenetét, időpontja meghatározásának történetét, az ünnepi liturgia jellegzetességeit és a szimbólumok jelentését ismerteti.
 

MTI nyomán

vissza Vissza a kezdőlapra