2003. június 24. kedd 21:57

A Magyar Elektronikus Újságírók Szövetségének közleménye

 

 

A MEÚSZ felháborítónak, döbbenetesnek tartja, hogy tizenhárom esztendővel a rendszerváltás tán még mindig működik a cenzúra a Magyar Televízióban. Az elmúlt héten véleményeket, gondolatokat vágatott a Baló György kulturális igazgató a Siklósi Seatrix által szerkesztett +1 éjjeli menedék című műsorból. Így történhetett meg az a példátlan eset, hogy Tóth Gy. László politológus és Hanczár János publicista nem fejthette szabadon véleményét, gondolatait.

Nyugtalanít, hogy akkor háborodott fel a cenzúra, amikor a négy MDF-es kurátorral kiegészült elnökség - közel egy évi procedúra után - egyhangúan választotta meg az intézmény elnökét.

A közszolgálati televíziót nem sajátíthatja ki egyetlen politikai erő vagy irányzat sem, nem telepedhet rá az intézményre személyes ízlés, nézőpont. A köztévé mindenkié, mindannyiunké. A sajtó szabadságáért úgy látszik, a XXI. században is küzdeni kell. Éppen ezért felhívjuk az MTV tulajdonosi testületének és elnökének figyelmét, hogy a médiatörvénnyel és a sajtószabadsággal ellentétes cenzúrát száműzzék az általuk irányított Magyar Televízióból.

Budapest, 2003. június 24.

Országos Sajtószolgálat

vissza Vissza a kezdőlapra