2003. május 15. csütörtök 00:08

Magyar NATO-feladatok szabályozása

 

Elvi szinten mind a négy parlamenti párt támogatja azt az alkotmány módosítására irányuló szándékot, amely újraszabályozná a NATO-tagságból adódó kötelezettségekkel kapcsolatos döntési mechanizmust

 

A Honvédelmi Minisztériumban tartott négypárti egyeztetés után Keleti György elmondta: az alkotmánymódosítás célja, hogy a NATO-kötelezettségekből eredő feladatokról gyorsabban, eredményesebben és nemkívánatos politikai vitáktól mentesen szülessen döntés.

 

Demeter Ervin szerint a Fidesz már 1998 óta szorgalmazza, hogy a nemzetközi kötelezettségvállalások hatékony teljesítése érdekében alakuljon ki munkamegosztás a kormány és a parlament között. Egyetértés mutatkozott abban, hogy ezt a kérdéskört szabályozzák, azonban megítélésük szerint a konkrét javaslat tárgyalásra alkalmatlan, mert például olyan kérdéseket szabályozna, amelyek a házszabályhoz tartoznak. Hangsúlyozta: az Orbán-kormány két, korábban ez ügyben a parlament elé terjesztett törvényjavaslata lesz a kiindulópontjuk.

 

A javaslat szerint a NATO-tagsából adódó kötelezettségekről, például külföldi katonai missziókban való részvételről a parlament egyszerű többséggel dönthetne, illetve azonnal tárgyalnia kellene az ügyet. A javaslat másik pontja a kormány kezébe adná a döntés jogát arról, hogy magyar katonai repülőgépek elhagyhatják-e az országot egy NATO légtérvédelmi műveletben való részvétel esetén.

 

Iváncsik Imre a szaktárca politikai államtitkára szerint "bátrabban is lehetne gondolkodni", így egyes területekről a kormány akár saját hatáskörben is dönthetne, például, ha csapatokat kell küldeni egy szövetséges művelethez. Mint mondta: ezt érdemes meggondolni és megvizsgálni, mert úgy tűnik, hogy az erről szóló tárgyalásra nyitottak a parlamenti pártok.

 

Karsai Péter (MDF) kiemelte, hogy a probléma megoldására az Orbán-kormány idején Dávid Ibolya akkori igazságügy-miniszter tett javaslatot, ezért örömmel fogadják, hogy erről a megoldásról most kiderült, mégiscsak jó. Mint mondta, jelenleg Magyarország nem tud időben eleget tenni NATO-szövetségesi kötelezettségeinek, ezért az alkotmánymódosításról való egyeztetésben partner az MDF.

 

Keleti György végül elmondta, hogy az alkotmánymódosításról rövidesen folytatódni fog az egyeztetés, először szakértői szinten, majd újra összeülnek a pártok képviselői is. Akár még a nyári szünet előtt a parlament elé kerülhet az alkotmánymódosítás ügye.

MTI nyomán

vissza Vissza a kezdőlapra