2003. április 26. szombat 23:19

Négypárti egyeztetés a választójogi törvény módosításáról

 

Egyelőre nincs megállapodás

 

Négypárti egyeztetést tartottak szombaton Budapesten a választójogi törvény módosításáról, amely a magyarországi európai parlamenti választás szabályait tartalmazza.

A pártok között nem született megállapodás az ügyben, az MDF és a Fidesz továbbra sem támogatja a belügyi tárca indítványait.

Ékes József (MDF) az MTI-nek elmondta: meglepőnek tartja, hogy a korábbi megállapodáshoz képest 15 új javaslattal álltak elő az előterjesztők, köztük azzal, hogy levélben is lehessen szavazni az európai parlamenti választáson.

Hangsúlyozta: az MDF továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy a külképviseleteken teremtsék meg az elektronikus és a manuális szavazás feltételeit.

Ékes József szerint, ahhoz hogy a 2004 júniusi európai parlamenti választás törvényes legyen, meg kell alkotni a megfelelő jogszabályokat, és ezt követően el lehet majd végezni a választójogi törvény átfogó módosítását, vagy egy új törvény megalkotását 2006-ig.

Kuncze Gábor (SZDSZ) az MTI-nek elmondta: pártja a nyitott listát támogatja, amelynek révén a választó dönti el konkrétan, hogy kit szeretne az Európai Parlamentbe küldeni képviselőnek. Hozzátette: elfogadhatónak tartja, hogy a külképviseleteken levélben és interneten is történhessen szavazás, s ezeket a javaslatokat módosító indítványként is benyújtják az előterjesztés tárgyalásakor.
 

BELÜGYMINISZTÉRIUMI KÖZLEMÉNY

Az európai parlamenti képviselők választásáról és jogállásáról szóló törvényjavaslatról egyeztetett a négy parlamenti párt szombaton Budapesten; a téma a levél útján történő szavazás és a képviselői összeférhetetlenség volt.

A tárca javaslata alapján megszüntetnék azt az alkotmányellenességet, hogy a választás napján a belföldön, de állandó lakóhelyétől távol tartózkodó választópolgár nem a saját, hanem egy idegen választókerület listájára, illetőleg képviselőjelöltjére szavazhatott. A BM álláspontja szerint ezt az alkotmányellenes helyzetet szüntetné meg a levél útján történő szavazás, amely egyben megoldaná a mozgóurnás szavazás intézményének kiváltását is.

Utalnak arra is a közleményben, hogy az alkotmány tavalyi módosítása lehetővé teszi, hogy a választásokon azok is leadhassák szavazatukat, akik a szavazás napján nem tartózkodnak Magyarországon, de egyébként itt rendelkeznek lakóhellyel.

A közlemény feleleveníti, hogy 2004-től európai uniós tagállam nemzeti parlamentjének országgyűlési képviselője nem lehet egyben EU parlamenti képviselő is. A tájékoztatás szerint a négy párt képviselői egyetértettek abban, hogy ha van jogi megoldás az átmeneti időszakra vonatkozó mentességre, úgy ezzel a döntéshozók élni kívánnak.

A közlemény emlékeztet arra: a pártok korábban megegyeztek abban, a választásokon a Magyar Köztársaság területe egy választókerületet alkot.

A választásokon listát csak pártok állíthatnak, amelyhez legalább 20 ezer választópolgár ajánlása szükséges. A választás arányos választási rendszerben, zárt listás szavazással és a kampánycsend betartásával történik, a mandátumok elosztása során az országgyűlési választásokon ismert D,Hondt-módszert alkalmazzák, az ötszázalékos mandátumhoz jutási küszöbérték figyelembevételével.

MTI nyomán

vissza Vissza a kezdőlapra