2003. május 12. hétfő 22:57

A Nemzeti Kör megbeszélése Orbán Viktorral

 

A Nemzeti Kör hétfőn Orbán Viktorral folytatott megbeszélést a volt miniszterelnöknek írt állásfoglalásáról, de a dokumentum sajtónak történt kiszivárogtatása nem volt témája a tanácskozásnak.

 

Erről O’sváth György, a Nemzeti Kör tagja beszélt az után, hogy a Magyar Nemzet című napilapban megjelent hír szerint a kör hétfői ülésén kívánta kideríteni, miként kerülhetett az Orbán Viktor volt miniszterelnöknek szánt tanulmány a Magyar Hírlaphoz.

 

O’sváth György elmondta: a Nemzeti Kör által készített, nem a nyilvánosságnak szánt állásfoglalást március 22-én juttatták el Orbán Viktorhoz. Szavai szerint az állásfoglalásban és a hétfői megbeszélésen a kör méltatta Orbán Viktor kormányának történelmi érdemeit, ezek között az ifjúság hazafias érzésének fölerősítését, a kedvezménytörvény megalkotását, a családközpontú társadalompolitikát, a Széchényi Tervet és számos beruházás, köztük a Nemzeti Színház megvalósítását. Hozzáfűzte: az állásfoglalásban szó volt arról is, hogy a sajtó - stílusában sokszor agresszívan - 80 százalékban a baloldalt támogatja, így a jobboldali politikai szereplők megnyilvánulási ereje korlátozott. Kifejtette: az állásfoglalásban a jobboldali erők választási vereségének okaként jelölték meg a konstruktív kritikák elhanyagolását, az egyszemélyi döntéseket, a tanácsadók belső körökből való kiválasztását, valamint a rossz személyi döntésekből következő tárgyi döntéseket.

 

Mint mondta, a Magyar Hírlap április 28-i számában a tanulmányból csak a jobboldalra vonatkozó kritikákat közölte le.

 

O’sváth György szólt arról is, hogy a Nemzeti Kör tagjai és Orbán Viktor megállapodtak abban: a jövőben szorosabban működnek együtt közös politikai céljaik elérése érdekében.

 

Szóba került Makovecz Imre építésznek a Nemzeti Körből való kilépése is. Erről elmondta: az alkotóval utoljára 5 évvel ezelőtt kerültek kapcsolatba, és már egy évvel ezelőtt törölték a taglistáról, Makovecz Imre nyilatkozata pedig megerősítette ezt a tényt.

 

A Nemzeti Kör tagja O’sváth György mellett Dobos László, Granasztói György, Jávor Béla, Kádár Béla, Martonyi János, Nemeskürty István, Pálinkás József, Solymosi Frigyes, Tar Pál, Taxner Ernő és Tornai József.

 

MTI alapján

vissza Vissza a kezdőlapra