2003. április 27. vasárnap 20:54

A Nagycsaládosok Országos Egyesületének közleménye

 

a 2003. május 4-re tervezett "marihuánanapról".

 

A NOE erélyes tiltakozását fejezi ki a Kendermag Egyesület által tervezett, "Engedd szabadon a kendert!" c. rendezvénnyel szemben. Különösen sérelmesnek tartjuk, hogy mindez Anyák napján történik, arcul ütve mindazokat, akik akár kábítószert fogyasztó gyermekükért harcolva, akár a gyermekeinkért és fiataljainkért felelősséget érezve küzdenek a kábítószerfogyasztás ellen. 

A szervezők álságos módon hangoztatják, hogy nem a marihuánafogyasztás népszerűsítéséért kampányolnának, azonban egész rendezvényük mégis ezt a célt szolgálja. Fiataljainknak alkotmányos joga, amelyet a gyermekvédelmi törvényünk is megerősít, hogy maximális védelmet kapjanak mind testi, mind lelki egészségük megőrzése érdekében, és ebben a társadalmi közösségekre is felelősség hárul.

A cannabis fogyasztása mind rövidtávú, mind hosszútávú fiziológiai és pszichikai hatásait tekintve romboló, és utat nyit a keményebb drogok felé. Amíg a társadalom felelős közösségei az egészségügy, az oktatás és a rendőrség felvilágosításba történő bevonásával óriási energiákat és anyagi eszközöket fordítanak a szenvedélybetegségek megelőzésére (az alkoholfogyasztás és a dohányzás visszaszorításáért is!), addig értelmiségünk egy része sajnálatos módon éppen e törekvések, erőfeszítések lerombolásában jeleskedik. Szomorúnak találjuk, hogy az akcióban résztvevő, magukat mértékadónak tartó művészek és a kultúra képviselői nem a saját területükön igyekeznek értékekre nevelni a jövendő generációt, hanem akcióikkal, egy rosszul értelmezett szabadságfelfogás alapján káros minták követésére buzdítják őket. A cannabist fogyasztó felnőtteknek szabadságukban áll saját egészségükkel azt tenni, amit akarnak, azonban nincs joguk másokat is - elsősorban a fiatalokat, akikért különös mértékben felelősek vagyunk - egészségüket károsító cselekedetekre buzdítani.

Ez úton hívunk mindenkit, a fiataljainkért felelősséget érző, és tiltakozásunkkal egyetértő személyeket, szülőket, pedagógusokat, orvosokat, más szakembereket és civil szervezeteket, hogy csatlakozzanak a Nagycsaládosok Országos Egyesületének tiltakozásához!

 

 

vissza Vissza a kezdőlapra