2003. április 25. péntek 08:30

Németh Zsolt: a magyar békefenntartókról

Magyarország érdeke, hogy Irakban mielőbb meginduljon a konszolidáció, az állam visszanyerje önrendelkezését és megindulhasson a demokratizálódási folyamat, de a magyar békefenntartók kiküldésével kapcsolatos döntés előtt a Fidesz több kérdésre választ vár.

    Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke, a Fidesz alelnöke, aki a kecskeméti Hozam Klub vendégeként csütörtök este ismertette a Fidesz - Magyar Polgári Párt elnökségének csütörtöki állásfoglalását.

    Eszerint tisztázni kell továbbá az iraki részvételre való felkérés jogi alapját, az ENSZ, az Európai Unió és a NATO viszonyát a békefenntartáshoz, valamint azt, hogy jogilag mikor és milyen módon ér véget a háború.

    A Fidesz politikusa szerint a kormánynak választ kell adnia arra a kérdésre is, hogy a magyarok iraki békefenntartó tevékenységének milyen hatása lesz a magyar diplomáciára, a katonai diplomáciára, illetve Magyarország teherbíró képességére.

    Németh Zsolt kecskeméti előadásában foglalkozott az európai uniós csatlakozásról szóló április 12-i magyarországi népszavazással is.

    Méltatta a referendum érvényességét, az igen szavazatok magas számát, s annak a jelentőségét, hogy a végeredmény külpolitikailag megnyitja a lehetőséget az ország számára ahhoz, hogy "egy történelmi lépéssel letudja az elmúlt évtizedeket".

    A népszavazást sikeresnek minősítette, de hangsúlyozta: "örömünnepre nincs okunk."

    - Az alacsony részvétel sok tanulságot hordoz, ami figyelmeztetés a kormány számára - mondta.

    Németh Zsolt úgy vélte: "ennek a figyelmeztető felkiáltójelnek" még jótékony hatása is lehet, ha a kormány megteszi mindazokat a lépéseket, amelyeket korábban elmulasztott.

    A Fidesz alelnöke szerint a kormánynak megfelelő politikai, gazdaságpolitikai intézkedéseket kell tennie azoknak az érdekében, akik esetleg a csatlakozás vesztesei lehetnek.

     A lehetséges vesztesek közé sorolta a nyugdíjasokat, a kis- és középvállalkozókat, valamint a külföldi cégek részére jelenleg bérmunkát végző munkavállalókat.

    - Nem jósolható meg, hogy a magyar népszavazás eredménye hat-e, és ha igen, hogyan a cseh és lengyel népszavazásra - mondta kérdésekre válaszolva Németh Zsolt.

    Kiemelte: bízik abban, hogy nagy arányban mennek el voksolni a két országban, ahol 50 százalék szükséges a közelgő népszavazás érvényességéhez.

    Rámutatott: Magyarországnak alapvető érdeke, hogy a visegrádi országok együtt csatlakozzanak az unióhoz.

    Megítélése szerint ezek az államok egymásra vannak utalva, s uniós tagként együtt látványosan tudnak fejlődni, például az útépítés, környezetvédelmi beruházások és általában az infrastruktúra terén.
 

 MTI

 

 

vissza Vissza a kezdőlapra