2003. április 26. szombat 23:31

A kormány kiszorítaná a szegényebb fiatalokat a felsőoktatásból

 

A Medgyessy-kormány által meghirdetett kollégiumépítési program közvetett hatásait tekintve rokonságot mutat a tandíjjal, mivel a magas kollégiumi díjak miatt kiszorulhatnak a szegényebb családok gyermekei a felsőoktatásból – jelentette ki Pokorni Zoltán a Fidesz – Magyar Polgári Párt Oktatási Kabinetjének vezetője szombati sajtótájékoztatóján.

 

Az Orbán-kormány 5000 új kollégiumi férőhely létrehozására, felújítására vállalt kötelezettséget, ezek jelentős részét már át is adták. A jelenlegi ciklusra további 10000 létesítését terveztük – mondta Pokorni Zoltán.
A Medgyessy-kormány szintén 10000 kollégiumi férőhely létesítését ígérte, ezzel szemben az egy éves kormányzás alatt egy sem valósult meg, ugyanakkor leállította a Nemzeti Kollégiumi Közalapítványnál a polgári kormány által elindított kollégiumfejlesztési programot.
A kormány az elmúlt héten döntött arról, hogy a 10000 diákotthoni férőhelyet magánbefektetők bevonásával kívánja megvalósítani. Aggodalomra ad azonban okot, hogy a lakhatási normatív támogatást differenciáltan kívánják szétosztani a magán- és az állami kollégiumokban lakó diákok között, garanciát nyújtva ezzel a projektben résztvevő befektetőknek befektetéseik megtérülésére - hangsúlyozta a fideszes politikus.
A program megvalósítása 30 milliárd forintot vesz igénybe, ennyi pénzből az állam önállóan is létesíthetett volna kollégiumi férőhelyeket – emelte ki Pokorni Zoltán. Ennek fényében nehéz megérteni, mit keres az ún. ”befektető” a programban. A válasz Az OM helyettes államtitkárának a PM főcsoportfőnökének írt leveléből derül ki – tette hozzá a politikus. Minimális befektetés mellett: a kiválasztott befektető, a felsőoktatási intézménytől kapott telken, az MFB hiteléből, közbeszerzés nélkül építkezik; garantált bevétel biztosított: az elkészült kollégium bérleti és üzemeltetési díját a felsőoktatási intézmény akkor is megfizeti, ha a magas kollégiumi díj miatt nem telik meg a kollégium. Aláhúzta: mindezek a közpénzek megcsapolása irányába mutatnak, mivel nincs közbeszerzés, garantált a feltöltés és a bérleti díj, ami azt jelenti, hogy a Medgyessy-kormány két évtized kormányainak felsőoktatási fejlesztési forrásait előre felélheti.
A havi 50-70 ezer forintba kerülő kollégiumi férőhelyek megfizetése csak az ösztöndíj, a diákhitel, valamint a lakhatási támogatás együttes összegének teljes kifizetésével lesz biztosított, elvesztve ezáltal azt a célját, hogy azon fiatalok tanulmányait segítse, akik anyagi helyzetük miatt nem tudnának továbbtanulni – hangsúlyozta Pokorni Zoltán.
 

fidesz.hu

vissza Vissza a kezdőlapra