2003. április 23. szerda 21:08

Olimpiáról - népszavazást

 

A Fidesz támogatja, hogy a 2012-es olimpia rendezése ügyében a végső szót ősszel egy országos népszavazás keretében mondják ki.

 

Deutsch Tamás országgyűlési képviselő, a Fidesz alelnöke, a Fővárosi Közgyűlés Fidesz-MKDSZ-frakciójának vezetője szerdai sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a népszavazást szerinte az olimpia megrendezésével kapcsolatos szándéknyilatkozat benyújtása után, a tényleges olimpiai pályázat elkészülte előtt kell megtartani.

 

A volt sportminiszter szükségesnek tartja, hogy a Fővárosi Közgyűlés az olimpiarendezés ügyében erősítse meg korábbi határozatát, s egyben kifogásolta, hogy  a Fővárosi Közgyűlés az olimpia ügyéről csütörtökön csak a 44. napirendi pontként tárgyal.

 

Nehezményezte azt is, hogy Demszky Gábor főpolgármester Jánosi Györgynek írt levelében arról biztosította a sportminisztert, a főváros akkor is támogatja a kormány álláspontját az olimpiarendezés ügyében, hogy ha az pozitív, és akkor is, ha negatív.

 

A fideszes politikus úgy véli, ha Magyarország 2012-ben mégsem rendez olimpiát, akkor elvész évente több tízezer új munkahely teremtésének lehetősége. Utalt arra is, hogy az olimpiarendezés évente 1 százalékkal járulna hozzá a gazdasági növekedéshez. Hangsúlyozta: ha Magyarország nemet mondana a 2012-es olimpiára, infrastrukturális fejlesztési lehetőségektől, uniós támogatásoktól esne el.

 

Az ellenzéki politikus felhívta a figyelmet, hogy a német olimpiai bizottság a német városok közül Lipcsét támogatja a 2012-es olimpiarendezés ügyében. Deutsch Tamás szerint Lipcse jelenleg semmivel sem fejlettebb, sőt fejletlenebb Budapestnél.

 

vissza Vissza a kezdőlapra