2003. május 08. csütörtök 23:55

Az EU-n belül is erősíteni kell a nemzetállamok szerepét

Orbán-Stoiber találkozó Münchenben

 

A tárgyalás során kifejezték aggodalmukat az Európaszerte, így Magyarországon is növekvő munkanélküliség miatt. A Fidesz-Magyar Polgári Párt elnökjelöltje tájékoztatta partnerét a tervezett néppárt keretében létrejövő, Martonyi János által vezetett Szabad Európa Központ megalakításáról. A két politikus megállapodott abban, hogy a központ felveszi a kapcsolatot a CSU szakmai csoportjával. Orbán Viktor egyúttal kifejezte részvétét a siófoki buszkatasztrófa kapcsán.

 

A volt kormányfő a találkozót követően elmondta: Edmund Stoiberrel egyetértettek abban, hogy olyan uniós gazdaságpolitikát kell sürgetni, amelyben a lényegi hangsúly a munkanélküliség elleni küzdelmen van. Mind Németországban, mind Magyarországon nő a munkanélküliség, ezért egy növekedésorientált gazdaságpolitikának kell az unióban polgárjogot nyernie a jövőben.

 

Orbán Viktor és vendéglátója megállapodott abban, hogy együttműködik a Fidesz által létrehozott Szabad Európa Egyetem és a bajorok hasonló intézménye. Mint mondta, abban is azonos álláspontot foglaltak el, hogy Európa csak addig lehet szabad, ameddig az uniót alkotó nemzetek is szabadok. "Éppen ezért az EU-n belül meg kell őrizni, és erősíteni kell a nemzetállamok szerepét."

 

A politikus fontosnak tartja, hogy körülhatárolt legyen, mely kérdésekben van hatásköre az Európai Uniónak és mely kérdésekben a nemzetállamoknak. A megbeszélés során a felek egyetértettek abban is, hogy az Európai Unió jövőjét meghatározó alkotmányban világos értékek mentén kell elköteleződni. "Európát nem egy üres keretnek, hanem értékközösségnek kell tekinteni."

 

Közös állásponton voltak abban is, hogy az iraki háború eddig nem tapasztalt különbségeket eredményezett az uniót alkotó államok között. Edmund Stoiber és a magyar politikus is úgy vélte: meg kell találni annak módját, hogy közös európai kül- és biztonságpolitika szülessen.

 

Orbán Viktor szerint Magyarországnak érdeke, hogy a mai helyzetre egy egységes és markáns európai külpolitika adjon választ, ezért erősíteni kell a NATO szerepét annak érdekében, hogy Európa és Amerika egymás támogatása, megértése nélkül ne indíthasson katonai akciót.

 

Orbán Viktor is minden együttérző magyar nevében részvétét fejezte ki Edmund Stoiber bajor miniszterelnöknek a 34 emberéletet követelő siófoki buszbaleset kapcsán csütörtökön, amikor Bajorországban munkamegbeszélést folytatott német vendéglátóival.

MTI nyomán

 

vissza Vissza a kezdőlapra